10 г Отворени изкуства:ТУК НАВСЯКЪДЕ

През 2017 г, се навършват 10 г от основаването на Фондация „Отворени изкуства“.

В тази важна за организацията година, решихме да отпразнуваме юбилея си с реализацията на специална програма, която да покаже в рамките на тринайсетото издание на най-дълогогдишния ни проект НОЩ/Пловдив, пътя, каузите и проектите на „Отворени изкуства“ през изминалото десетилетие.

Подготовката започна още през първите месеци на годината, когато Веселина и Катрин Сариеви, основатели на фондацията, поканиха в екипа да влезе културолога Владия Михайлова. Работата на Владия включи детайлен преглед на архива на организацията, теренни проучвания и срещи с дългогодишни участници в проекти, срещи с партньори и съмишленици на организацията, разговори с екипа и основателите на „Отворени изкуства“. На базата на това проучване Владия състави конептуална рамка за юбилейна програма основаваща се на мотото ТУК НАВСЯКЪДЕ.

Ето какво споделиха Веселина и Владия в началото на 2017 г.

снимка: Лина Кривошиева

„Скъпи приятели, точно преди десет години през 2007 г. в един мразовит февруарски ден с Катрин Сариева се запътихме към адвокатската кантора, за да финализираме документите за учредяването на Фондация „Отворени изкуства“. По средата на пътя ни, точно до Джумая джамия в Пловдив, аз се спрях и казах на Катрин, че не искам да правя фондация. Започнах да намирам всевъзможни причини – че за нас е важна галерията ни, че името е доста общо и голямо, че да имаш семейна фондация е огромен ангажимент и ще ни постави в определена публична позиция, която не съм сигурна, че бих искала да обслужваме и т.н. Катрин ме погледна и просто каза – да, но няма как, „трябва”. Прегледах набързо ситуацията, видях какво сме свършили досега и нямаше как да не се съглася с нея и да поема риска на това „трябва“…

Веселина Сариева,
основател на Фондация „Отворени изкуства“

-

снимка: Лина Кривошиева

„Фондация „Отворени изкуства“ е основана в една важна година за най-новата история на страната. Тогава България стана част от Европейския съюз и продължи процесите на икономическо, социално и културно приобщаване. Първият ден на януари 2007 г. бе обаче емоционално събитие с голямо психологическо значение. Видимо започна да се преодолява съществувалото години наред за страната разделение; първо, от едната страна на Желязната завеса, сред това, в периода на различни визови режими и постоянни сравнения между „тук и „там”, ние и другите (на запад). Отварянето на границите, новите технологии и социалните мрежи донесоха и различно усещане за свят, който е ТУК НАВСЯКЪДЕ…“

Владия Михайлова

куратор на Юбилейната програма
и програмата „Отворени изкуства” на Нощ/Пловдив 2017

Вижте какво още казаха ТУК.

снимка: Щиляна Андонова, 2013

През следващите месеци подготовката за НОЩ/Пловдив 2017 (15, 16, 17 септември) и юбилейната програма развиваха идеята за ТУК НАВСЯКЪДЕ.

Специалната кураторска програма на фестивала -  „Отворени изкуства“, също допринесе за разширяването на идеята и мотото на юбилея като включи артисти и проекти от 7 държави – САЩ, Австрия, Финландия, Испания, Франция, Корея и България.

Вижте повече за програмата „Отворени изкуства“ с куратор Владия Михайлова ТУК.

Основен акцент в тази програма беше юбилейната изложба „10 г. Отворени Изкуства:ТУК НАВСЯКЪДЕ“.  Тя включи документи, архиви, инсталации, интервюта, произведения на Лъчезар Бояжиев, Войн де Войн, Правдолюб Иванов, Кирил Кузманов, Светлана Мирчева, Петко Танчев и Димитър Шопов. Куратор бе Владия Михайлова, а по архитектурата на изложбата работи Методи Хаджийски.

снимка: Лина Кривошиева

Вижте какво споделя Владия Михайлова за изложбата „10 г. Отворени Изкуства:ТУК НАВСЯКЪДЕ“.

„Да се покаже в изложбена зала архивът на организация, чиито реален живот се случва навън в града, а каналите ѝ на комуникация са социалните мрежи, е сложна задача. Затова и пред вас е изложба, която не се опитва да се затвори, но да продължи улицата в пространството на бившия магазин „Детмаг Снежанка”. Да го насели с чакъл, карти, беседка, гласове, екрани, плакати… А също така и да включи части от архива на организацията, да даде глас на партньорите и приятелите през годините, да покаже работи на някои от художниците, които са свързани с нейната дейност или пък са близки до идеите на различни проекти. Не на последно място, изложбата иска да ви даде представа за „кухнята” на организацията, за онзи, оставащ скрит административен прозорец, който показва как се удържа структурата и къде е костната система на една жива, непрекъснато активна и само-създаваща се форма. Изложбата е част от „НОЩ/Пловдив”, 2017 г. и затова в пространството, под възстановения с тебешир надпис „ДЕТМАГ СНЕЖАНКА” можете да видите и някои от проектите, участващи тази година в кураторската програма „Отворени изкуства”.

снимка: Лина Кривошиева

снимка: Силвия Георгиева

Прочетете повече за концепцията, авторите и произведенията в специалния вестник на изложбата „10 г. Отворени Изкуства:ТУК НАВСЯКЪДЕ“

Пространството на изложбата също беше изключително знаково за работата на „Отворени изкуства“ и отношението на организацията към града. В изминалите години, фондацията се е борила и е акцентирала върху сгради и градски пространства неглижирани или забравяни от широката общественост. Част от работата на „Отворени изкуства“ винаги е била да открие и покаже потенциала на Пловдив, като направи първи стъпки за привличането на градска енергия и интерес към определени пространства. Такива бяха кино „Космос“, кв. Капана, Тютюневите складове и др.  През 2017 г. неслучаен бе избора на Детмаг Снежанка. С помощта на Община Пловдив, старият магазин Детмаг бе отворен за първи път от 15 г. Показахме вътре част от възможностите на сградата като експозиционно галерийно пространство.

Вижте снимки от изложбата ТУК.

-

*Изложбата се реализира с подкрепата на Община Пловдив, Министерство на културата и Национален фонд „Култура” по програма Нематериално културно наследство”

Вестник „10 г. Отворени Изкуства:ТУК НАВСЯКЪДЕ“

Снимки от изложбата

Facebook