БЕСЕДКА ЗА ГРАДА „Обособените обществени пространства“ – площади, паркове, пазари

Фондация Отворени Изкуства и Студио 8 ½ представят:

БЕСЕДКА ЗА ГРАДА

Обособените обществени пространства- площади, паркове, пазари

БЕСЕДКА ЗА ГРАДА е инициатива на Фондация Отворени Изкуства и artnewscafe, реализирана съвместно със Студио 8 ½. БЕСЕДКА ЗА ГРАДА представлява серия от дискусии, засягащи Пловдив, които ще се провеждат всеки месец до края на 2012 година по предварително подбрани и подготвени теми. Модератори на срещите са представители на Студио 8 ½  и Фондация Отворени Изкуства. За всяка отделна дискусия организаторите предвиждат да канят гост-лектори, които да представят позиция или експертно мнение.

Архитектурата на жилищните сгради често е плод на личното желание и вкус на един единствен човек – било то собственик, ползвател или архитект, а кварталите са израз на (не)възможностите ни за колективно обитаване. Индустриалните зони до голяма степен са подчинени на различните принципи на съответното производство и почти изцяло са архитектурен израз на неговата технология. Докато, за разлика от тях, обществените пространства може би са най-важните части на съвременния град и именно те са отличителните му черти от останалите такива. Не е случайност, че развитите демокрации разполагат и с най-съвременни и най-отворени към обществото подобни места. Тези места в крайна сметка се правят именно за тях. Те трябва да са израз и задоволяване на неговите потребности от култура, общуване, отмора, спорт, транспорт, пазаруване и т.н. и то от желанието за колективни такива. За това и не е тайна къде откриваме най-добрите и най-лошите примери за подобни пространства. Къде сме ние в тази класация и от какво можем да се поучим в Обединена Европа днес? Дорасли ли сме за подобен род места, пожелали ли сме ги и имаме ли нужда от тях?

Елате на 18 декември 2012 г., за да поговорим по тези въпроси на чаша вино или чай. Ако имате желание да споделите с нас Вашите примери за такива места, не се притеснявайте да ни донесете снимки. Очакваме Ви!

18 декември, 19:00 часа

artnewscafe, ул. „Отец Паисий“ 38, Пловдив

презентация, среща-разговор, дискусия

модератор: арх. Владислав Костадинов, Веселина Сариева