БЕСЕДКА ЗА ГРАДА – Утопичният Пловдив

Утопиите са една от най-важните движещи сили в архитектурата. Многократно, в най-различни периоди на историята на архитектурата можем да намерим утопии, някои от които осъществени днес, други все така недостижими, но дори и те, а вероятно именно те, са така важната част, която дърпа архитектурата все по-напред и по-напред, карайки я да намира нови полета за изява и опровергавайки някои свои скептици, поставящи множество идеи в графата “невъзможно”. Именно стремежът към това “невъзможно” и “недостижимо” на пръв поглед ни кара да създаваме нови и нови утопии и до днес. Пловдив, като един от най-древните живи градове, се нуждае, днес, повече от всякога от своите утопии – дали за да помечтаем за не чак толкова недостижими неща или да създадем истински утопии за бъдещето, именно това е пътят, който може да направи града ни уникален и съвременен днес.

Беседка за града ще се опита да събере и да Ви представи една малка част от последните утопични, или не чак толкова, идеи за града, които са дело на най-новата генерация пловдивски архитекти – тези, които трябва да създават новите утопии. Конкурсът за кино Космос/Комсомол, workshop-ите на КАБ и САБ, дипломни работи в Пловдив, упражнения на тема нов стадион „Пловдив“, нов гребен канал в града – дублиращ съществуващия или ново водно трасе в коритото на река Марица; а защо не и плавателна Марица?; лифт между тепетата; нова ЖП гара, подземни и надземни паркинги, дори идеи за метро в града, а и идеите на архитектитe от 70-те и 80-те, какво би бил градът ни днес, ако тези проекти бяха осъществени, а не останали в архивите, които сме издирили? – някои напълно достижими идеи, както и други прекалено грандомански такива, добри или лоши идеи, напълно възможни или не съвсем – всички те ще бъдат част от нашата селекция.

Ако и Вие имате подобни идеи за бъдещето на нашия град или мнение за някои от тези проблеми – заповядайте при нас и ги споделете.

БЕСЕДКА ЗА ГРАДА е инициатива на Фондация Отворени Изкуства, реализирана съвместно със Студио 8 ½. БЕСЕДКА ЗА ГРАДА представлява серия от дискусии, засягащи Пловдив, които се провеждат всеки месец до края на 2012 година по предварително подбрани и подготвени теми. Модератори на срещите са представители на Студио 8 ½ и Фондация Отворени Изкуства. За всяка отделна дискусия организаторите предвиждат да канят гост-лектори, които да представят позиция или експертно мнение.

Фондация Отворени Изкуства и Студио 8 ½ представят:

БЕСЕДКА ЗА ГРАДА – Утопичният Пловдив
2 октомври 2012 г.
19:00 ч.

място на провеждане: artnewscafe, ул. Отец Паисий 38
формат: презентация, среща-разговор, дискусия
модератор: арх. Владислав Костадинов