БЕСЕДКА ЗА ГРАДА

БЕСЕДКА ЗА ГРАДА

аrtnewscafe, Пловдив, ул. Отец Паисий 38

презентация, среща-разговор, дискусия

модератор: Катрин Сариева

гости, участници в разговора по различните теми

БЕСЕДКА ЗА ГРАДА е инициатива на фондация „Отворени Изкуства“ и artnewscafe,  стартирала през 2012 г. съвместно със Студио 8 1/2.

Инициативата има формат на кратка презентация с изчерпателна мултимедийна визуална информация – снимки, видео, презентации, чертежи, графики, която има за цел да отвори свободен разговор по темата и в края на срещата да изведе и документира конретни алтернативни и независими идеи, излезли от беседъчния кръг.

БЕСЕДКА ЗА ГРАДА представлява серия от дискусии по предварително подбрани и подготвени теми, засягащи град Пловдив. През 2012 г. модератор на срещите е арх. Владислав Костадинов от Студио 8 ½ . На основа на разгледаните и дискутирани тогава теми: “СОЦ” – наследството на Пловдив”, “Тютюневите складове на Пловдив”, “Квартал “Капана”, “Баухаус под тепетата”, през 2013 г. година фондация „Отворени Изкуства“ и Студио 8 ½  съставят и издават “Алтернативна карта на Пловдив” като добавят още и маршрутите „Религии“ и „Улица Отец Паисий“.

През 2015 г. фондация „Отворени Изкуства“ продължава традицията за  създаване на интерес, познание и гражданска ангажираност към типични, но и не напълно познати или неглижирани пловдивски топоси, като наблюдава начините на тяхното обитаване. Целта е да се направи историческо и съвременно обговаряне на специфични пловдивски пространства, както и да се осмисли ситуирането им в изменящата се йерархия на стойности и социална среда.  За всяка отделна дискусия организаторитe  канят участници в разговора, които да представят позиция или експертно мнение.

Темите на БЕСЕДКА ЗА ГРАДА, 2015 са:

Март – “Махалата – Хаджи Хасан махала”

Май – “Реката – начини на обитаване /Каршияка, Мараша, Столипиново/“

Юни – “Социалният живот на панелките /ж.к.”Тракия”/”

Октомври – “Тепетата като форми на градски живот”

-

Махалата – Хаджи Хасан махала

26 март, 2015

19 ч. artnewscafe

модератор: Катрин Сариева

участник в презентацията Никола Венков, докторант “Градски изследвания” СУ “Св. Климент Охридски”

гост г-н Валери Кьорленски, изпълнителен директор на ОФ “Пловдив 2019″

Началото на “Беседка за града” за 2015 година бележи темата “Махалата – Хаджи Хасан махала”. Историческото начало на Хаджи Хасан махала е към 15 век, разположена е в самия център на града между знакови археологически и исторически артефакти (Малката Базилика, Източната порта на античния римски град Тримонциум), намира се в подножието на  Стария град и църквата “Св.Неделя”. Същевременно е обградена от ежедневния ритъм на града – Понеделник пазара и натоварените булеварди “Мария Луиза” и “Източен”. Хаджи Хасан махала е своеобразен анклав между миналото, настоящето и бъдещето с всичките им характеристики. В махалата съвместно съжителстват етноси с характерните им култури; до калдъръмените улици има и паваж, и асфалт, и откровени непокрити с настилка сокаци. До модерните сгради се кипри тежък ориенталски разкош, а до него-схлупени полуразрушени къщурки. Хаджи Хасан махала е един неразказан пловдивски модус вивенди, с непрекъснато променяща се визия. “Беседка за града” ще постави началото на неговото опознаване.

ВИДЕО ТУК

-

Реката – начини на обитаване /Каршияка, Мараша, Столипиново/

28 май,  2015 г.

19 ч., artnewscafe

модератор: Катрин Сариева

На 28 май (четвъртък) от 19 ч в artnewscafe, на ул. „Отец Паисий“  38, фондация „Отворени изкуства“ организира втора за годината „Беседка за града“ с тема „Реката – начини на обитаване (Каршияка, Мараша, Столипиново)“.

Ще се говори за три стари пловдивски квартала с обща граница река Марица, свързани или отделени от нея. Реката е маркер за тяхното местонахождение, белег за присъствие, но не и историческа, икономическа, културна или манталитетна връзка между тях.  Реката е ориентир, но е неопитомено пространство.

Мараша, Каршияка и Столипиново са част от пловдивския начин на обитаване в динамиката на демографските и социални промени през 19, 20 и началото на 21 век, в контекста на изгражданата йерархия на стойности и техните носители. Кварталите са с непрекъснато променяща се визия, амбициозно вписвани в зоната на  прeстижността (Каршияка), на спокойствието и фамилността (Мараша) или атакувани от европейски интеграционни програми (Столипиново).

Познаваме ли ги, каква е тяхната история, къде са чарът и парадоксите, защо са важни за пловдивския начин на живот – това са въпросите, които поставяме в конкретната тема.

Богатият снимков материал от настоящата визия на кварталите е на Атанас Димитров, архивните кадри са предоставени от Владимир Балчев. С коментар по темата ще се включат историците Владимир Балчев и Катрин Сариева, културологът Красимир Асенов, както и Яна Кирова от One Architecture Week.

ВИДЕО ТУК

-

Социалният живот на панелките (ж.к. „Тракия“)

18 юни, 2015

19 ч в artnewscafe,

модератор: Катрин Сариева

Фондация „Отворени изкуства“ организира трета за годината „Беседка за града“ с тема „Социалният живот на панелките (ж.к. Тракия)“. Презентацията води Меган Луенбърг, млад архитект от САЩ. След девет месечен престой в ж.к. „Тракия“, Меган  ни представи лични и професионални впечатления и емоции от квартала.

Изграждането на един от най-големите архитектурни и социални експерименти – ж.к. „Тракия“ започва през 1973 година – време на „развития социализъм”, на проекти за ново българско общество, скъсало с патриархалната традиция и живеещо в света на индустриализацията, колективния дух и светлото бъдеще.

Авангардната за времето си архитектура легализира социалните процеси на масово придвижване  към града; живеенето в панелки става норма за новия социалистически гражданин, а архитектурните проекти изразяват тенденциите на новия урбанизъм. Но зад амбициозната програма и партийни поръчки се крият и драмите на обикновеното живеене на нескъсалия с фамилната, демографска и битова традиция човек. До дошлите от близките села и несвикнали с градския начин на живот  семейства са настанени стари пловдивски фамилии от центъра на града, чиито къщи са съборени.  И тук амбициозната архитектурна програма за хомогенност и хармония се пропуква – всеки живее според собствените си представи за обитаване.

Положението става още по-неконтролируемо, когато през 90-те години на 20 век започва приватизацията на големите предприятия и мнозина  се спасяват в собствения си малък бизнес. Рекламните табели, прекроените входови и жилищни пространства на ж.к. „Тракия“, всички видове на индивидуално завземане на празни места показват, че големият утопичен проект – „Тракия” не се е реализирал.

Презентацията на Меган Луенбърг включва филм за изграждането на „Тракия“ през 70-те години, разговор с архитектите, интервюта с жителите и богат снимков материал.

ВИДЕО ТУК


Тепетата като форми на градски живот

10 декември, 2015

18 ч в artnewscafe,

модератор: Катрин Сариева

Последната Беседка за 2015 г. е с тема „Тепетата като форми на градски живот” и подсказва цялото разнообразие от времеви, културни, социални, демографски и събитийни пластове на познаването и обговарянето на безспорния символ на Пловдив.

Снимковият материал от сегашните форми на обитаване, със съответната архитектурна визия, начини на използване на пространството, битови и социални йерархии, разкрива едни по-непознати или незабелязани щрихи от обичайното гидово представяне на града.  Старият град не е само в застиналите възрожденски къщи, но и в махленско живеене извън щракането на фотографски апарати. На Сахат тепе нe е единствена емблема часовниковата кула, а и изключителните архитектурни творения на водещи архитекти от първите десетилетия на 20 век, притежавани и обитавани от забележителни личности, част от българската история. Така както и Бунарджика не е Альоша, а разнообразие от стилове на живот и манталитети. Непознатото Джендем тепе – хълм на нимфи и дриади си има собствена аура, едновременно мистична и делнична.

Наред с настоящето на пловдивските тепета, историкът Владимир Балчев чрез архивни кадри ще ни вкара в атмосферата на  живеене по и между хълмовете, във формите на застрояване и използване на тези пространства, както с радостите, пристрастията, но и мъките на пловдивчани по тези места от първата половина на 20 век.Темите на БЕСЕДКА ЗА ГРАДА, 2015 са:

26 Март – “Махалата – Хаджи Хасан махала”

28 Май – “Реката – начини на обитаване /Каршияка, Мараша, Столипиново/“

18 Юни – “Социалният живот на панелките /ж.к.”Тракия”/”