Ретроспективна изложба на Лъчезар Бояджиев

Фондация „Отворени изкуства“ има удоволствието да работи с Лъчезар Бояджиев по няколко проекта през годините назад. От неговия артистичен тур „Тики-така Пловдив (Сънят на чудовищата поражда разум)“ по ул. „Отец Паисий“ в рамките на юбилейната програма„Тъмната страна на НОЩта“ курирана от фондация „Изкуство – Дела и Документи“ в НОЩ/Пловдив през 2014 г., през серията „Лекционни турове с Лъчезар Бояджиев“ част от „Въведение в съвременното изкуство“ 2016 г., та до миналогодишното му участие в юбилейната за нас изложба „10 г. Отворени изкуства: ТУК НАВСЯКЪДЕ“ с куратор Владия Михайлова, в която той създаде специална творба вдъхновена от проекта ни „Алтернативна карта на Пловдив“.

Лъчезар Бояджиев е сред знаковите съвременни български художници. Един от основателите на Института за съвременно изкуство в София и автор с мащабна международна практика. Той е публична фигура с особено значима критическа позиция на българската сцена. В качеството си на художник, критик, лектор той спомага за изграждането на нови дефиниции и практики на изкуство в страната. Изложбата „SIC TRANSIT MEDIA MUNDI (Настоящето е прекалено късо и доста тясно)“ е неговата първа ретроспектива в България, показваща опита от над 20-годишната му практика. В нея са включени произведения от началото на 90-те до днешния ден, сред които авторски реплики и реконструкции на ключови и рядко показвани творби. Цялостната дейност на Лъчезар Бояджиев представлява прецизно, изпълнено с хумор, задълбочено знание и критика, визуално изследване на настоящето. В него прозират мащабни познания както за българската и международната история на изкуството, така и за актуалните проблеми на съвременността. Произведенията му са свързани с пренареждане на социалните, идеологическите и религиозните властови йерархии, с промяна на стойностите и с изследване на връзките между лично и публично пространство, глобални и местни територии, с търсене на пресечните точки на капитализма и демокрацията, консуматорството и новите модели на живеене.

В настоящата ретроспективна изложба, наред със знакови творби на автора, ще бъдат показани и 4-те видеа от серията „Лекционните турове с Лъчезар Бояджиев“ част от образователната платформа на „Отворени изкуства“ – Въведение в съвременното изкуство. Видеата показват една важна страна от личността на автора, а именно неговото любопитство към града и градската среда, въображението му за своеобразно „рисуване“ в пространството и изключителния му талант на разказвач, лектор, фланьор и гид. Туровете бяха изключително увлекателни, като събудиха голям интерес в аудиторията и предизвикаха желанието за споделеност и съ-откривателство на града, изкуството и средата около нас. Радваме се, че имахме възможност да ги реализираме именно с Лъчезар, че успяхме да ги документираме и още повече, че две години по-късно, те ще бъдат част от изключително важна и авторитетна изложба.

Приканваме ви горещо да посетите „SIC TRANSIT MEDIA MUNDI (Настоящето е прекалено късо и доста тясно)“ от 14 февруари до 13 март, 2018 в СГХГ, на ул. Гурко 1, куратори са Яра Бубнова, Мария Василева, Владия Михайлова и Даниела Радева.

Лъчезар Бояджиев. SIC TRANSIT MEDIA MUNDI

(Настоящето е прекалено късо и доста тясно)

14.02. – 11.03.2018

Откриване: 14.02., 18 ч.

Вижте повече ТУК.