FLUCA: Австрийски културен павилион

FLUCA: Австрийски културен павилион е иновативен проект за мобилна културна сцена създадена от  карго контейнер и трансформирана в арт инсталация. Осъществява се от Фондация „Отворени Изкуства“ съвместно с Австрийско посолство в България.

Сезон 2017 се откри на 19 май със самостоятелна изложба на Пламен Деянофф, куратор Борис Костадинов! Повече за събитието вижте тук.

Всички предстоящи събития и проекти открийте на официалния сайт на павилиона www.fluca.info

Концепцията на павилиона идва от FLUC – известно пространство за урбанистика, съвременна музика, изкуство и пърформанс във Виена, самото то съставено от няколко карго контейнера. Повече за мястото тук.

FLUCA стартира през 2016 г. Повече за събитието и официалната програма през 2016 г. вижте тук.

През първия си пълен сезон, май – октомври 2017, FLUCA сцената ще бъде отворена ежеседмично, от четвъртък до неделя, предлагайки разнообразни събития – изложби, прожекции, концерти, дискусии, уъркшопове, представления – с артистични модули като:

-          дигитално изкуство и нови технологии

-          стрийт арт

-          дизайн в градска среда

-          музика

-          кино

-          театър и танц

-          литература

Очаквайте над 150 събития, повече от 40 музикални вечери, 20 кино прожекции, дискусии, срещи с артисти, уъркшопове в едно пространство отворено за идеи и мнения.

За програмата си през 2017 г. FLUCA ще работи с базираните във Виена куратори Урсула Мария Пробст, Валтер Зейдл и Борис Костадинов.

Борис Костадинов е независим куратор и изкуствовед базиран във Виена и Берлин. Проектите му са свързани със съвременното изкуство, фотографията, концептуалният дизайн, архитектура и интердисциплинарните форми. Второ направление в работата му е връзката изкуство – нови технологии. Куратор е на изложби за Radiator Gallery, Ню Йорк, IG Bildende Kunst Gallery, Виена, bäckerstrasse4 Gallery, Виена; Ernst Hilger Gallery, Виена; Haus Wittgenstein, Виена и LOOP Fair, Барселона.

Урсула Мария Пробст е куратор, критик, художник и изкуствовед. От 2002 е директор на артистичната програма на FLUC. Куратор е на основните изложби от Vienna Art Week (2008-2015). От 2014 работи с KulturKontakt Austria/BKA по проекти в публичното пространство. Курирала е съвместни проекти с Puvlic Art Niederösterreich, KÖR Vienna, EUROPART, няколко изложбени проекта с BKA Austria, Kunstraum Niederösterreich, Gallery Krinzinger и други институции. От 2014 е част от комитета на Public art Niederösterreich.

Валтер Зейдл е куратор, изкуствовед и художник. От 2005 г. ръководи художествената сбирка на Erste Group и Фондация „ERSTE”, Виена. Работи интензивно с български художници и организации в областта на визуалните изкуства от 2000 г. в изложбите: “Looming Up, Contemporary Art from Bulgaria,” Kunsthalle Exnergasse, Виена (2001); Градски територии,” Галерия 0gms, София (2012) и “Борис Мисирков & Георги Богданов: Портрети,” ГХГ София (2013).

Впечатления за първия сезон на FLUCA:

“FLUCA е странна лъскава кутия. FLUCA е карго, т.е. пренася. FLUCA e контейнер, т.е. съдържа. FLUCA е отворен. FLUCA излъчва и приема. FLUCA е сцена и екран. FLUCA е пълен с очите, ушите и гласовете на зрителите. FLUCA е нещо, което човек би искал да има вкъщи, ако не беше толкова голямо.”
Правдолюб Иванов

“Впечатления? Много и все най-прекрасни! И всичко може да се сумира в една дума – “чистазавистзапроектавпловдив”! Мисля, че това е една изключително ефикасна, ефектна и ненатрапчива форма за присъствие на изкуството в публичното пространство. Проектът FLUCA е осмислен като дизайн на „сцената” с елегантност и функционална прелест; като присъствие в града има семпло, но ударно въздействие; а като програма – …мога само да завиждам. А публиката – ами да се възползва от предложението, което прави живота по-весел и смислен!”
Лъчезар Бояджиев

“FLUCA е извънземният пришелец, кацнал малко накриво насред малката пловдивска уличка. Огледалната му повърхност е създадена, за да улавя движенията наоколо и да ги събира за неочаквани срещи в утробата си. FLUCA е неутрален и гостоприемен към всички – визуални изкуства, танц, театър, кино, архитектура, музика. Различните дисциплини се срещат там за непринуден разговор. И той се получава. Огледалната повърхност не само поглъща, но и излъчва обратно идеи, смисли и емоции.”
Мария Василева

“Павилионът е много добър проект.
За кратко време на неговата сцена се случиха невероятни събития и презентации, този тип срещи са изключително важни за артистите в България. В страната ни има малко наистина работещи организации с международен опит, които знаят “как се прави” и дори и всичките да са отворени да обменят опит помежду си, срещата с чуждестранни колеги е от огромно значение. Тази роля на павилиона е най-важна за нас. Оригиналната, ефектна и функционална визия на FLUCA пък са ценни с това, че отварят очите на държавни, общински и НПО организации за по-смели проекти и решения. След добрия пример на „Австрийския културен павилион“, шансовете за разрешение, реализация, финансиране и т.н. на подобен тип проекти е доста по-голям.”
Destructive Creation

Проектът FLUCA – австрийски културен павилион е продуциран и подкрепен от Австрийско посолство в България и Федерално канцлерство на Австрия.

Сезон май – октомври  2017

ул. “Отец Паисий” 38, Пловдив

Официален уебсайт – fluca.info

Отворена покана за участие

FLUCA във Facebook

Откриване 19 май в снимки