FLUCA: АВСТРИЙСКИ КУЛТУРЕН ПАВИЛИОН СЕЗОН 2018

FLUCA в София

Това лято бляскавият, чудноват арт контейнер FLUCA ще пътува от Пловдив до София. Пътуването е във връзка с последователното председателство на България и Австрия на Съвета на ЕС.

Австрийският Културен Павилион е иновативен и дългосрочен проект в областта на съвременното изкуство – иницииран от Фондация “Отворени изкуства” и Австрийско посолство София и подкрепен от ОФ Пловдив 2019Федералното канцлерство на Република Австрия в партньорство със Столична община и Община Пловдив.

За първи път публиката в София ще има възможността да наблюдава една жива и непрекъснато променяща се (като съдържание и местоположение) платформа, представяща някои от най-експерименталните и най-динамичните проекти на съвременните визуални изкуства, музика, пърформънс, архитектура, литература и танц – дело на български и международни артисти. Програмата е изключително наситена, като ще бъдат показани произведения на артисти от България, Австрия, Израел, Западните Балкани, Германия, Франция, Швеция, Швейцария и САЩ.

Сцената на FLUCA се отваря, за да подкани публиката не само да наблюдава, но и активно да участва в създаването на забележителна артистична продукция.

FLUCA доказва, че съвременното изкуство е динамика, съпреживяване, свобода да надмогнеш и разрушиш клишетата. Прогресивната публика на София ще се срещне със забележителни артисти, идващи от цяла Европа.

Откриването на сезона е изложбата на Алдо Джианоти „Олимпия“, организирана от Фондация за съвременно изкуство и медии. Изложбата е създадена първоначално за Kunsthaus Graz. Сега тя е премодулирана за пространствата на Mузея за съвременно изкуство САМСИ и FLUCA. Алдо превръща музея във фитнес център, като чрез привидно спортната тематика на неговите произведения се търсят внушения, провокирани от съвременната социална или политическа действителност.

На 17 и 18 май в Гьоте Институт ще се проведе конференция за културните политики и сцената на Западните Балкани. През юни FLUCA ще бъде поставен в градинката „Кристал“. Там ще се проведе и специалното представяне на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата. Следва видео-програмата на нюйоркската кураторка Наоми Лев, пърформънсите на Камен Стоянов и Иво Димчев. През юли, контейнерът ще се появи на пл. „Света Неделя“, за да представи новите идеи за градската среда на София. Програмата ще завърши в началото на август пред Народния театър „Иван Вазов“. До края на лятото FLUCA ще бъде основната сцена за съвременно изкуство в София, която ще предлага прогресивни форми на изразяване, форми на дебати, концерти и много партита.

Партньори на FLUCA за програмата в София са ОФ Пловдив 2019, Столична община и Bundeskanzleramt Österreich.

-

FLUCA в Пловдив

През септември FLUCA – Австрийски Културен Павилион се завръща след софийското си турне отново в Пловдив – готов да посрещне 2019 – годината, в която градът ще бъде Европейска културна столица.

Стартът на събитията обаче е много по-рано. На 6 септември контейнерът ще се превърне в музикалната кутия, пълна с изненади, която се подготвя за отпразнуването на рождения ден на artnewscafe.

На следващия ден (7 септември) е откриването на FLUCA сезон – Пловдив. Това ще бъде представянето на видеоинсталацията на Райнхолд Зисер – директор на Notgalerie, Виена. Той подготвя съвсем ново произведение, специално за контейнера. Това е филм, който събира за участие визуален артист, музикант и актьор. Филмът, заснет в Австрия и Пловдив, е чудноват, но има референции в заобикалящата ни действителност.

Голямата новина е, че FLUCA ще бъде част от програмата на viennacontemporary – най-големия панаир за изкуство във Виена. Този път в Notgalerie ще бъде представена самостоятелната изложба на Камен Стоянов, курирана от Борис Костадинов, със заглавието: “Фантазията е по-важна”. Изложбата включва филм и фотографии, които разказват истории за едно село, където една къща е построена с покрива надолу, до нея се извисява замък, а в съседство е хотел, от чийто балкон ни гледа Айнщайн.

За представянето на FLUCA във viennacontemporary ще бъде отпечатана специална брошура с досегашната история на контейнера.

Така наречените “Енци” (архитектурните обекти, на които публиката има възможност да сяда) ще бъдат поставени пред контейнера на ул. Отец Паисий. Те са с обновен авторски дизайн на Василена Ганковска и Емил Киров и ще се превърнат в цветния акцент на обновената улица.

-

ПРОГРАМА НА FLUCA – СЕЗОН 2018

FLUCA през май:

3-31 май – „Олимпия“ – изложба на Алдо Джианоти

12 май – Йогахолик – пърформънс на Войн де Войн – 19:00 – 22:00

17-18 май – конференция Западни Балкани в Гьоте Институт. Участници: Лана Чмайчанин, Елена Петрович, Йованка Попова, Олсон Ламаж, Изабела Анна-Мария Ритер, Катарина Шендл. Модератор: Лъчезар Бояджиев

19 май – Нощ на Музеите, София – HippieLandia Festival парти – 18:00 – 23:00

20 май – Квантово Съзнание – Йога в Музея – част от изложбата „Олимпия“

24 май – Doma Music Party – 18:00 – 23:00

-

FLUCA през юни:

2-10 юни – Escape Room – видео селекция – куратор Наоми Лев

4, 5 и 6 юни – The Complex Pussy Catalogue – пърформанс на Иво Димчев

8 юни – концерт на Ния Петрова в подкрепа на Националната гражданска инициатива 7000

10 юни – Нева Балникова – дизайн

13 и 14 юни – Performance Pizza Painting – пърформанс на Камен Стоянов

15 юни – HippieLandia Festival Launch Party

16 юни – 10 години Фондация “Елизабет Костова”

18-19 юни – представяне Пловдив 2019 – Европейска столица на културата

21 юни – The Fountain – The Wa and Ola Bandola – филм и дискусия

30 юни – “15 минути слава”, проект на галерия SARIEV Contemporary и Фондация “Отворени изкуства”

повече за програмата през юни тук

-

FLUCA през юли:

5 юли – Container Party – музиката на Niki Phoenix и Emil Doesn‘t Drive

11 и 12 юли – Остави своята следа – презентация на Визия за София

13 юли – Ив Тошайн – видео прожекция

14 юли – пърформанс на Михаил Михайлов

15 юли – среща с главния архитект на Столична община – арх. Здравко Здравков

16 юли – презентация на проекта Зелена линия София

20 юли – парти с експерименталния колектив Ропотамо и Парси

27 юли – концерт на Turumtay Zaric (експериментален джаз от Виена)

28, 29 и 30 юли – видео инсталация на Сибин Василев и Йоан Трелу

31 юли – пърформанс на Луиза Марган

повече за програмата през юли тук

-

FLUCA през септември:

6 септември – парти 10 години artnewscafe

7 септември – refugium 01 – видео инсталация на Райнхолд Зисер, откриваща FLUCA – сезон Пловдив

13, 20, 27 септември – Escape Room – видео селекция – куратор Наоми Лев

25 септември – откриване на Phantasy is More Important – проект на Камен Стоянов в Notgalerie, Виена, представен от FLUCA (част от програмата на viennacontemporary 2018)

27 септември - открит разговор за проекта Phantasy is More Important с артиста и куратора, и представяне на FLUCA в Notgalerie, Виена от Веселина Сариева (Фондация “Отворени Изкуства”), Томас Щьолцл (бивш заместник-посланик на Република Австрия в България и инициатор на FLUCA) и Борис Костадинов (артистичен директор на FLUCA).

27, 28, 29 септември – What is Germany – видео програма на Projektraum LS43, Berlin

28 септември –  afterworks – парти с музика от Sayulke и Denitza /Good vibes/

Сезон 2016

-

Сезон 2017

-

FLUCA website

FLUCA on Facebook

FLUCA on Instagram