СЪЗДАВАНЕ НА МУЗЕЙ ЗА СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО

Специално за Нощта на музеите и галериите в Пловдив художникът Иван Мудов е подготвил проекта Създаването на музей за съвременно изкуство в България”. Пет години след акцията МУСИЗ* в София, скандализирала публиката, сега, благодарение на Фондация Отворени Изкуства, е задвижен проект, който предвижда създаването на реален музей в София.

На 24 септември от 20.00 ч. в Експозиция „Съединение на България 1885 г.” на Регионален Исторически музей – Пловдив Иван Мудов ще подреди изложба с документи и видео, която ще представи пътя на създаването на първия частен музей за съвременно изкуство у нас.

През юни тази година Иван Мудов получава покана от Веселина Сариева (Фондация Отворени Изкуства) да участва в Нощта на музеите и галериите – Пловдив с проект, свързан с МУСИЗ. Художникът предлага да направи реален музей за съвременно изкуство. Проектът е одобрен и финансиран по програма на Фондацията, предвиждаща средства за реализирането на един български и един чуждестранен проект по време на Нощта. С получената финансова субсидия художникът задвижва юридически процес по узаконяването на първия по рода си музей в България. За целта наема адвокат, който спазва всички норми, изисквани от българското законодателство. Към момента на откриването на изложбата по време на Нощта, окончателното решение ще има или не такъв музей ще бъде в полето на Министерството на културата.

В изложбата ще бъдат експонирани всички документи, събрани до момента, изисквани за узаконяването на музея. Видеото ще представи обстоятелствен разказ на адвокат Радослав Парушев за работата му по проекта. Ще бъдат включени и различни обекти, свързани с МУСИЗ във времето. Организирана е и среща-разговор с Иван Мудов, която ще продължи отворения дебат за проблемите на съвременното ни изкуство и неговия музей.

Проектът се осъществява с подкрепата на Фондация Отворени Изкуства и Фондация Америка за България.

Нощта на музеите и галериите ще се проведе за шести път в Пловдив. Тази година програмата е организирана в две вечери24 и 25 септември (петък и събота) и е разпределена в три сегмента: „Музеи и галерии” (24 септември), „Култ. и клуб” (25 септември) и „Градска среда” (в двата дена). Изложбата на Иван Мудов е част от програма „Музеи и галерии”.

Иван Мудов е роден през 1975 година в София. Присъства активно на световната сцена за съвременно изкуство. През 2007 година е един от тримата автори, представили България на 52. Венецианско биенале. Член е на Института за съвременно изкуство – София.

* “МУСИЗ – Музей за съвременно изкуство” е проект на Иван Мудов, който художникът развива през последните пет години. През април 2005 той обявява чрез солидна PR-акция откриването на дългоочаквания Музей в сградата на гара Подуяне в София. Разпространени са множество плакати и покани до медиите. В обявения час на мястото се събират огромна публика и официални лица, но се оказва, че откриването е само фиктивно, а целта – да се привлече вниманието на политическата власт и институциите към нуждата от създаването на такъв музей. Оттогава художникът се връща многократно към тази тема в различни свои изложби по света.

ПРОГРАМА В НОЩТА

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ЕКСПОЗИЦИЯ “СЪЕДИНЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ 1885 Г.”
пл. Съединение 1
карта

19:00 – 01:00 Постоянна експозиция „Съединение на България 1885”
19:00 – 01:00 “Равнис по капитаните!”: Източнорумелийската милиция и българското Съединение” – изложба (ет.1)

Гостуващо събитие:
19:00 – 20:00 “МУСИЗ – Музей за съвременно изкуство” – Разговор с автора на проекта Иван Мудов и откриване на  самостоятелна изложба


/ Създаването на музей за съвременно изкуство в България
проект на ИВАН МУДОВ

/ Регионален Исторически музей – Пловдив
24 септември – 20 октомври 2010
откриване в Нощ на музеите и галериите – Пловдив

/ представя
Фондация Отворени Изкуства

/ с подкрепата на
Фондация Америка за България

/ интервю с Иван Мудов
www.gallery-night.info/blog

/снимки
http://www.flickr.com

/ видео / “Създаването на музей за съвременно изкуство в България” / Иван Мудов
част I
част II