Улица Отец Паисий – Поведение

Фестивал „Улица Отец Паисий“ ще се проведе за четвърти пореден път в Пловдив на 7, 8 и 9 юни 2013 година в обществени, лични и публични пространства по продължението на улица “Отец Паисий”. Организиран от фондация “Отворени Изкуства” под мотото си “Успоредната градска култура”, фестивалът ежегодно представя различен тематичен фокус и програма от изложби, пърформанси, лекции, дискусии, уъркшопи и концерти. През 2013 г. фестивалът ще се обедини около темата „Поведение”, а за негов куратор е поканена Стефка Цанева.

Във всеки контекст значението на термина „Поведение” може да бъде различно интерпретиран. В биологията например има хранително, размножително или поведение на самосъхранение. В психологията фокусът пък ще се насочи към личността – действията (или бездействията), говора, маниерите, езика на тялото, външния вид. Политиката ще говори за гражданска позиция, политическа активност или пасивност. Социалното поведение пък ще включва определени разбирания за етикет, нормативност в обществото, приемливост или не. Но независимо от областта и контекста, дефиницията винаги ще води към базисното твърдение, че поведение е всеки вид обмен на индивида със средата – била тя социална, природна или градска. И именно човекът със своето поведение, резултат от съзнателни и подсъзнателни импулси, превръща пространството в място.

Мястото, което тази година ще се превърне в отправна точка за творчески търсения и интерпретации, за колективно пре-/осмисляне и диалог, е улица „Отец Паисий” в Пловдив. Едноименният фестивал, организиран от фондация „Отворени изкуства” ще изследва човешкото поведение във всичките му форми и отраженията му върху градската среда чрез най-различни прояви, обхващащи лекции, дискусии, уъркошопи, пърформанси, изложби, инсталации и прожекции.

В това безкрайно поле от възможни тълкувания на термина „Поведение” организаторите предлагат условната концептуална рамка отражения-промени-перспективи. Не за да ограничат, а за да вдъхновят и насочат колективната творческа енергия на участниците в посока, която кореспондира с конкретното място и основните цели фестивала. Трите концептуални акцента се намират в метафоричен и чисто лингвистичен кръговрат, който позволява изграждането на смислова цялост около мотото „Поведение”.

Стефка Цанева е родена в Стара Загора. Живее в Берлин и следва скандинавистика и медийни науки в университета Хумболт. Работила е в Радио Стара Загора като водещ и сценарист на предаванията “Инсомния” и “Пожар в ефира”, както и в БНТ – Пловдив в рамките на медийното партньорство с „Нощ на музеите и галериите – Пловдив“, 2010.
Неколкократно е била сътрудник на Сдружение “Изкуство днес” – Център за съвременно изкуство Баня Старинна при организацията на Фасада Видео Фестивал 2011, Седмица на съвременното изкуство 2011 и Арт Позитив – МИНИ 2012. Работила е още като асистент на куратора на фестивала “Град и публични пространства – Ритуали на обичайното”, Пловдив, 2012. През 2012/13 е асистент на куратора на изложбената програма на transmediale 2013 BWPWAP – фестивал за изкуство и дигитална култура в Берлин.
Основните й интереси са в областта на киното, медийното изкуство и джендър стъдийс.
С
ътрудник на онлайн-изданията “Блистер” и “Другото кино


-

При интерес за участие във фестивала може да се обръщате към:
Стефка Цанева, куратор на фестивал
„Улица Отец Паисий – Поведение“, 2013
0896 75 11 84, curator@opsfestival.com

За друга информация: Фондация „Отворени Изкуства“
ул. „Отец Паисий“ 36, Пловдив 4000
skype: open.arts.foundation, info@openarts.info
Организатор                                        С подкрепата на 

                 

Партньори

    

Медийни партньори 

 

www.opsfestival.com