Флука открита сцена за изкуство и култура 2020

Флука е открита сцена за изкуство и култура, разположена в средата на артистичен микро климат създаден в края на ул. Отец Паисий в Пловдив, част от бялия куб на галерия Сариев, мястото за срещи artnewscafé и офиса на Фондация Отворени Изкуства.

Флука е създаден през 2016 г. по идея на Веселина Сариева (Фондация Отворени Изкуства) и Томас Щьолцл (Австрийско посолство). Архитектурната реализация се осъществява от два екипа – австрийското студио tatort (Александра Берлингер, Волфганг Фийл) и Atelie DUO, Пловдив.

Първият куратор на платформата е Урсула Мария Пробст, след това Уолтър Сейдл, а през 2018 и 2019 художествената програма на Флука се ръководи от Борис Костадинов.

От 2016 г. насам Флука е една от най-иновативните мобилни артистични платформи в България – представяща международно съвременно изкуство, музика, пърформанс, видео, мултимедия, кино, литература, дизайн и архитектура. Като мобилна сцена Флука е пътувала в различни публични пространства и в София. Флука е място за артистични колаборации и изпълнения на арт групи, колективи, галерии, НПО сдружения, проектни пространства от България, Балканите и Европа.

Куратор на сезон 2020 между май и октомври ще бъде Веселина Сариева (галерия Сариев), превръщайки Флука в територия на съвременното изкуство и култура от млади артисти.

Всеки месец ще се представя по една голяма изложба, специално куриранa за сцената на Флука. Музикална програма, серия от малки арт събития, пърформанси и прожекции ще допълwatт художествения синтез.

Сезонът на Флука ще представи самостоятелни изложби на австрийски артисти, сред които Татяна Данеберг (в сътрудничество с LambdaLambdaLambda, Прищина), Флориант Ланг, Герт Ресингер и Ксения Лесневски от Club Fortuna, Виена.

В края на сезона Флука ще пътува до ново място, показвайки съвременно изкуство в сърцето на най-голямото ромско гето на Балканите – квартал Столипиново в Пловдив, през енергията на младите пловдивски артисти – Мартина Вачева, Мич Брезунек и Вълко Чобанов.

Неразделна част от Флука в Пловдив са удобните градски мебели „Ензи”, дарени от MuseumsQuartier, Виена, адаптирани и проектирани за Флука от артистите Василена Ганковска и Емил Киров. През сезон 2020 г. Сариев покани базирания в Пловдив френски художник Мич Брезунек да ги превърне в художествени инсталации, дооформящи оазиса на този микро климат.

Флука – Австрийски културен павилион е дългосрочен културен проект-инициатива на Фондация Отворени Изкуства (Пловдив), Австрийското посолство в София, подкрепен от Федералното канцлерство на Република Австрия, Пловдив 2019 – Европейска столица на културата, в партньорство с Община Пловдив и Столична Община

Научи повече за Флука:

Флука – Австрийски културен павилион сезон 2019

Флука – Австрийски културен павилион сезон 2018

Флука – Австрийски културен павилион сезон 2017

Флука – Австрийски културен павилион сезон 2016

Brochure

Web

Instagram

Facebook