artnewscafe бюлетин

Artnewscafe бюлетин стартира като месечно печатно издание, основано септември 2008 година и представлява месечен подбор на информация от света на изкуството в няколко секции: Местни новини, На Балканите, По света, Световни музеи и колекции, Нашата гордост, Арт – кариера и др.

Бюлетинът е списван от изкуствоведa Светла Петкова (в. Култура) и е единственото безплатно специализирано издание за непрофесионална публика в България, което има информативен насочващ и обучителен характер. Бюлетинът е иницииран със създаването на artnewscafe през 2008 г. и носи неговото име. Логото е на българския художник Недко Солаков.

През 2010 г.изданието увеличава тиража си, прибавя изображение на корицата  и започва да се издава от фондация „Отворени изкуства” с подкрепата на фондация „Америка за България”. До април 2013 г. изданието се разпространява безлатно по определените локации в културни институции в Пловдив, София, Велико Търново, Варна, Бургас и Русе. След май 2013 г. бюлетинът преустановява печатния си вид и продължава да се развива само в дигитален формат.

По случай 50-тото си юбилейно издание, през 2013 г. аrtnewscafe бюлетин получава подарък мобилно приложение за Aндроид и iPhone. В него могат да се разгледат всички архивни издания от 2008 до 2012 г., а в началото на всеки месец се актуализира и новият брой. Напълно безплатно може да се получава професионална селекция на актуална информация за арт-събития в България, на Балканите и по света, както и за участия на български творци в чужбина и възможности за арт-кариера в България. Може да се добавя информацията в личния календар и да се изпраща до приятели по мейл.

Чрез мобилното приложение artnewscafe bulletin създателите на бюлетина се надяват да заинтригуват и привлекат нова аудитория за културните събития в страната. Приложението е подарък от Иван Джеферов, Георги Апостолов, Ива Неделева, 3web.bg и дизайнерите от Студио Пункт.

През 2015 г. изданието разширява своята аудитория отново, като страртира месечен нюзлетър, а от 2016 г. бюлетинът разширява още повече съдържанието си като прибавя нови рубрики и обособява собствен сайт: www.artnewscafe.com/bulletin. В сайта на бюлетина, редакторите Светла Петкова и от 2017 г. Десислава Милева, заедно с екип от млади автори, отразяват целогодишно и някои от най-интересните изложби и художници в местен и международен план.

Платформата за изкуство и критика artnewscafe bulletin се подкрепя редовно от НФК, програма “Критическа литература”.

За да четете всеки месец artnewscafe bulletin