отворена покана на artnewscafe бюлетин за млади автори, критици и изкуствоведи

artnewscafe бюлетин търси млади автори, критици и изкуствоведи

Отворена покана за стажанти

artnewscafe бюлетин обявява отворена покана към млади автори, критици и изкуствоведи, които да станат част от стажантския екип на сайта на бюлетина – www.artnewscafe.com/bulletin.

artnewscafe бюлетин е проект на фондация „Отворени изкуства“ и част от образователната ѝ програма, включваща още курсове и лекции от платформата „Въведение в съвременното изкуство“, издателски проекти и др. Бюлетинът е създаден през 2008 г. и цели да предлага информация за изложби, фестивали и събития в цялата страна, както и в чужбина. В началото се разпространява на хартия, след което преминава в дигитална форма. Днес се разпространява по следните канали: мобилно приложение, мейлинг лист, pdf за безплатно сваляне, facebook страница, а през 2015 г. стартира и собствен сайт, който наред с традиционното информативно съдържание включва и авторски текстове на млади автори. Само за няколко месеца от създаването на онлайн платформата, бюлетинът разшири аудиторията си и се превърна в бързо развиваща се медия за съвременно изкуство, която предлага висококачествено и задълбочено авторско съдържание на достъпен език.

Редактори на artnewscafe бюлетин са Светла Петкова, която от 2015 г. насам работи по онлайн платформата заедно с екип от млади автори и Десислава Милева. Сега екипът се разширява и можете да станете част от него!

В какво се състои стажът и какво дава

Стажът в artnewscafe бюлетин се състои в отразяване на културни събития в сферата на съвременното изкуство, писане на ревюта и критически текстове, провеждане на интервюта с художници, куратори и галеристи. Текстовете ще бъдат публикувани в новите рубрики „Ревю“, „Интервю“ и „На второ четене“.

Ментор на стажантите ще бъде Светла Петкова, изкуствовед и критик с дългогодишен опит като редактор във вестник „Култура“. Стажантите ще работят в тясна връзка и с другия редактор на бюлетина, Десислава Милева, изкуствовед, с опит във френските музейни институции. Стажантите ще получават от редакторите важни насоки как да отразяват събития, как да правят проучвания на теми и анализи на по-обширни теми и проблеми на съвременното изкуство, как се подхожда в провеждането на интервюта и разговори с художници и куратори.

Стажът дава ценен опит в сферата на арт критиката и културния журнализъм. Стажантите ще имат възможността да работят с професионален екип и да развият стила си на писане, да опознаят света на съвременното изкуство, да се запознаят с художници, куратори, галеристи. Чрез стажа младите автори ще имат възможност да работят с фондация „Отворени изкуства“ и галерия SARIEV Contemporary, които за последните 10 години със своите многобройни и разнообразни проекти в Пловдив, София и чужбина са се установили като водещи културни организации в България с богат опит и партньорска мрежа.

Стажантите получават прескарта и възможност за акредитация за културни събития в страната и чужбина. Младите автори получават и сертификат за завършен стаж.

Практическа информация

Стажът в artnewscafe бюлетин е с продължителност от 6 или 12 месеца в зависимост от интереса и възможностите на кандидатите. От стажантите се изисква да предадат за публикуване минимум 3 текста месечно, обемът зависи от темата, но стандартната дължина на текстовете не надвишава 5000 знака.

Минималната месечна заетост възлиза на 15 часа (проучване, писане, обсъждане с главния редактор), така че позицията не предполага натоварване и лесно се комбинира със следване или друга работа.

Работните срещи и обсъждания с редакторския екип на бюлетина се провеждат само по мейл/skype, така че за стажантските позиции могат да кандидатстват автори от цялата страна и чужбина без значение в кой град живеят.

Към кого е насочен

Стажът е насочен към млади хора, които имат интерес към съвременно изкуство и искат да се развиват като критици и културни журналисти.

Стажът е изключително подходящ за студенти по изкуствознание, културология, журналистика и други хуманитарни специалности, но не се изискват предишен опит и академична степен.

Отворената покана е насочена към автори, които живеят в България (без значение от града) или чужбина.

Изисквания:

-          Интерес към съвременно изкуство и критика;

-          Висока езикова култура;

-          Информираност относно културните събития в България;

-          Образование в сферата на изкуствознанието или културологията е предимство;

-          Мотивация на кандидатите да станат част от екипа на медията и да спомогнат за развитието й;

-          Организираност, коректност към спазването на срокове и възможност за самостоятелна работа;

-          Любопитство, интерес и ангажираност в проучването и разработването на теми.

За кандидатстване

За да кандидатствате, изпратете ни следните документи на адрес editor_artnews@openarts.info до 15.08.2017 г.:

-          Автобиография

-          Примерни текстове – публикувани статии, курсови работи и др. (ако имате такива)

-          Кратка мотивация – защо кандидатствате, как стажът би ви помогнал професионално, към какво по-специално имате интерес – отразяване на събития, интервюта или аналитични текстове

Моля да посочите за каква продължителност на стажа кандидатствате (6 или 12 месеца).

Кандидатите ще бъдат информирани за решението на екипа на бюлетина в срок от 1 до 3 седмици след изтичане на крайния срок.

artnewscafe бюлетин е подкрепен от програма „Критическа литература“ на Национален фонд „Култура“.


За повече информация:

Десислава Милева, редактор

Фондация „Отворени изкуства“

editor_artnews@openarts.info

+359 885 214 056

За да кандидатствате, изпратете:

до 15.08.2017

- автобиография

- ваши текстове

- кратко мотивационно писмо

на editor_artnews@openarts.info

Разгледайте artnewscafe бюлетин

Следете artnewscafe бюлетин в facebook