BGx.BG медийна храна

ДЖАДЖА представя:

Изложба на Дирк Пасманс
16 юли – 30 август 2021
Откриване: 16 юли от 19 часа
Локация: ул. Отец Паисий 40 в Пловдив

BGx.BG медийна храна“ на Дирк Пасманс може да разгледате само на рутера на галерия „Галерия“, на ул. Отец Паисий 40 в Пловдив.

След изключителния успех в София, изложбата „BGx.BG медийна храна“ на нет арт пионера Дирк Пасманс ще бъде показана като част от програмата на ДЖАДЖА в Пловдив.

„BGx.BG медийна храна“ е носталгична работа. В много отношения, това е работа за интернета така, както беше замислен.

В зората на интернета съществуваха само няколко общи домейни от първо ниво като .com, .net и .org. Интернетът беше обещаващо място, където всеки можеше да срещне някого, където контактите не бяха с „приятели наблизо“, а по-скоро с хора отдалече, споделящи общи интереси. Интернет се използваше за нови открития, за създаване на нови вълнуващи контакти и опознаване на нови култури, нови езици и нови гледни точки.

В средата на 1980те бяха създадени националните домейни от първо ниво, и така, според Дирк Пасманс, „сякаш реалният свят навлезе в интернет“.

Години по-късно в отговор на това развитие, Пасманс и Джоун Хемскерк, познати като артистичния колектив JODI, създадоха Wrongbrowser, серия от уеб браузъри, които упорито зареждат уеб страници, всяка от единствен, различен национален домейн. Така например един от браузърите зарежда само корейски страници, докато друг само страници от немски домейни.

„BGx.BG медийна храна“ е част от тази серия нови работи на Пасманс, като всяка работа е посветена на една държава или регион, или съпоставя две различни страни. С тези серии Пасманс се опитва да преоткрие първоначалния дух на откривателство в интернет. „BGx.BG медийна храна“ е създаден специално за изложбата в галерия „Галерия“.

В „BGx.BG медийна храна“, Пасманс комбинира елементи от български онлайн супермаркети и магазини за електроника – все неща от основна необходимост в живота. Изследването на българските сайтове вплита в едно визуалния и типографския им език с тяхната съответна технологична структура. „BGx.BG медийна храна“ включва текстови елементи, които варират от безкрайни рекламни тагове и бисквитки за проследяване до фрагменти от статия от 2018 година в българска бизнес публикация за Project Debater на IBM, според която изкуствен интелект почти може да победи човешки дебатьори.

Дирк Пасманс живее и работи в Дордрехт, Холандия. Той учи при Нам Джун Пайк в Staatliche Kunstakademie Düsseldorf и в електронната художествена лаборатория CADRE на San Jose State University, Калифорния. Дирк започва кариерата си като видео артист, а от 1995 работи с Джоун Хемскерк в артистичния колектив JODI, познати като пионери в сферата на нет арта.

ДЖАДЖА е сътрудничество между Фондация „Отворени изкуства”, галерия „Галерия“, галерия Sariev, чрез което изследваме как съвременното електронно и дигитално изкуство се създава, продава, колекционира и опазва.

Как може да разгледате изложбата:

Отидете на адрес ул. Отец Паисий 40, Пловдив
Намерете QR кода на витрината. Сканирайте този QR код с камерата на вашия телефон или таблет, той ще ви свърже с WiFi мрежата gallery.gallery.

Може да последвате и тези стъпки:

  • Отворете Settings и после WiFi на мобилното ви устройство.
  • Намерете мрежа с името gallery.gallery и се свържете към нея. Тя е отворена и нямате нужда от парола.

Когато се отвори прозорец с „Добре дошли“, кликнете на линка „Влезте в изложбата“. Ако този прозорец не се отвори, отворете вашия предпочитан браузър и отворете адрес gallery.gallery.