„Форум Колекционери“ 2021 / Лекция и дискусия с Карлос Марсано / БЪДЕЩЕ НЕЗАБРАВИМО – ФАЗА VI

БЪДЕЩЕ НЕЗАБРАВИМО – ФАЗА VI
ноември – декември 2021

„Форум Колекционери“ 2021
есенна сесия

Collecting is Connecting
лектор: Карлос Марсано
в разговор с Веселина Сариева

20 ноември 2021 (събота), 16:00 ч.
Продължителност: 60 мин.

Събитието може да бъде гледано във Facebook и YouTube каналите на Фондация „Отворени изкуства“
https://www.facebook.com/open.arts
https://www.youtube.com/user/TheOpenarts

Събитието е част от Фаза VI на курираната от Веселина Сариева мултижанрова ситуация в сферата на визуалните изкуства „Бъдеще незабравимо“ (Future Unforgettable).

През събитието Collectors’ Forum, лекция и разговор с колекционера от Перу Карлос Марсано, „Бъдеще незабравимо“ (Future Unforgettable) Фаза VI ще отвори различна перспектива за колекционирането по-скоро като свързване на логики и продължение на пътя на творбата.

За Карлос Марсано колекционирането е свързване, глобална практика. Според него колекционерството е изграждане на връзката между творбите и артистите. Важно е да се създаде бъдеще за прохождащите артисти, чрез създаването и поддържането на отношения в артистичната екосистема. Карлос подхожда към колекционерството като към практика, а не статус. Той се интересува от откриването на млади таланти, подкрепа на инициативи и „случването на нещата“.

Когато стартира колекционерството си, Карлос Марсано (Перу), първоначално се фокусира върху предколумбовото изкуство. По-късно, през 2003 г., докато живее в Бразилия, той е завладян от съвременното изкуство и започва да го колекционира. Тъй като той харесва да вижда еволюцията на художниците във времето, колекцията му се фокусира върху млади и развиващи се артисти. Карлос е съосновател на Artus, нова платформа в Перу за подкрепа на местни артисти чрез резидентни програми за пребиваване в чужбина. В момента той ръководи комитета по подбор на Museo arte de Lima MALI, Перу и е член на International Leadership Council на New Museum в Ню Йорк.

-

Повече за програмата на шеста фаза на Future Unforgettable може да видите на

www.futureunforgettable.com

Архивът на Future Unforgettable е наличен в Instagram и в YouTube канала на Фондация „Отворени изкуства“.

-

„Форум Колекционери“ на Фондация „Отворени изкуства“ стартира през 2011 като платформа за образование и обмен, която запознава, поставя въпроси, дава фокус на утвърдени международни и български частни и корпоративни колекционерски практики, насочва и насърчава младите колекционери в съставяне и водене на колекция и създава комуникационна среда между отделните звена в артсистемата. „Форум Колекционери“ е мултижанров и с регулярната си годишна програма включва разнообразни формати: презентации, лекции, публикации, кампании, международни визити, публични и затворени срещи на колекционери и художници, галеристи и куратори.

-

организатор: Фондация „Отворени Изкуства“ и Sarieva

През 2021 проектът се реализира с финансовото съдействие на „Програмата за подкрепа на професионални организации в областта на изкуството“ на Национален фонд „Култура“.

-

Името Future Unforgettable е инспирирано от рисунката на Красимир Терзиев, „Проект за „Бъдеще незабравимо““, 2018, маркер на хартия, 28 x 35.5 cm, собствена колекция

Името на шестата фаза на Future Unforgettable е вдъхновено от творбата на Рада Букова „Небето е цвят“, 2014.