Лекция на Луис Басат в рамките на Колекционерски форум

Луис Басат
„Животът на един колекционер”
На испански език с превод на български.
28.02 /сряда/, 18 ч
Експо Баня София
бул. Княгина Мария Луиза 16
Вижте повече ТУК.
В рамките на Колекционерски форум, Институт Сервантес, фондация Отворени изкуства и галерия SARIEV Contemporary представят лекцията на испанския колекционер от български произход Луис Басат на тема „Животът на един колекционер”.
Луис Басат е един от най-забележителните испански рекламисти на нашето време. Дядо му е роден в Шумен, наследник на евреите, прогонени от Испания през 1492. Луис късно разбира за връзката си с България. Като малък мечтае да стане футболист, моряк или архитект.
На 24 годишна възраст прочита „Изповедите на един рекламист“ на Дейвид Огилви, книга, която определя призванието му и чертае една дълга траектория, за да го превърне в най-известния испански рекламист в света. През 1975 г. основава рекламната агенция Басат & Асосиадос, днешната Басат Огилви (след прехвърляне на дялове в мултинационалната компания Ogilvy & Mather). Развива едни от най-известните световни марки, организира рекламната кампания за Олимпийските игри в Барселона през 1992 г.
Носител на множество награди, признат за един от „най-влиятелните мъже в рекламата”.
Изложбата “Колекция Басат. Съвременно изкуство от Испания” с творби от неговата колекция ще бъде представена в изложба в Националната Художествена Галерия, която ще открие на 1 март 2018 година.
За повече от 40 години Луис Басат е събрал в колекцията си над 2000 произведения на живописта и скулптурата, дело на международно известни артисти. Измежду тези многобройни съкровища, които ни помагат да вникваме в сложността и богатството на съвременните течения в изкуството, има творби на Кристо, Хенри Мур, Калдер, Карел Апел, Пикабия, Пикасо, Миро, Чилида, Барсело, Тапиес, Саура и много други.
Колекцията „Басат“ обаче е представителна преди всичко за каталонското изкуство от втората половина на
XX век, тъй като съдържа произведения на Микел Барсело, Жоан Миро, Антони Тапиес, Алберт Рафолс-Казамада и др. През 2009 г. общината на Матаро и частната фондация „Кармен и Луис Басат“ основават дружеството „Музей на съвременното изкуство в Матаро“ с цел да показват пред публика и да популяризират колекцията „Басат“.