Дискусия: Между забавянето и прехода – съвременните културни практики в България

На 13 януари, 2010 г. галерия FEINKOST (Берлин) бе домакин на панелна дискусия на тема “Между забавянето и прехода – съвременните културни практики в България” организирана от Фондация “Отворени изкуства, галерия “Сариев”, Сдружение “Изкуство днес” и Гьоте-институт София.

Културната ситуация в България се характеризира със своята амбивалентност между прехода, мобилността и стагнацията, поради липса на парични инструменти на държавно и корпоративно ниво. В тази среда дейността на организации като Сдружение “Изкуство днес” и Фондация “Отворени изкуства” в Пловдив е съсредоточена в засилването на  многостранни контакти с партньорски институции. Целта е за създаване на нови културни модели, алтернативни културни пространства и инфраструктура, които да повлияят за структурни промени в областта на изкуството, културата и в сферата на политиката.

Участници в дискусията са:

Веселина Сариева  - културен мениджър, директор на Фондация “Отворени изкуства”, основател на галерия “Сариев” (Пловдив)

Емил Миразчиев – артист, куратор, директор на Сдружение “Изкуство днес” (Пловдив)

Яна Костова – независим куратор и критик (София)

Бетина Щайнбрюге – независим куратор и критик (Берлин)

Арън Мултон – бивш редактор в Flash Art International, основател на  FEINKOST (Берлин)

Якоб Рачек – културен мениджър и куратор (Пловдив и Берлин)

Събитието дава възможност на отделни лица, колективи или организации, да разширят  познанията си относно културните практики в рамките на конкретния регион. И по-важното – поощрява размяната на контакти и партньорства в подкрепа и развитие на международния обмен между Германия и България.

Повече задискусията вижте тук!