FLUCA представя ЕС – Западни Балкани Арт Среща

FLUCA и нейните организатори Фондация “Отворени изкуства” и Австрийско посолство София представят
ЕС – Западни Балкани Арт Среща

18 май 2018, петък, 14:00 ч.
Гьоте-институт България
Работен език: анлийски

FLUCA – Австрийски Културен Павилион събира куратори, теоретици и галеристи от арт сцената на Западните Балкани на диалог за бъдещата визия на изкуството в региона.

Участници в срещата са Лана Чмайчанин – артист от Босна и Херцеговина, Елена Петрович – теоретик от Сърбия, Йованка Попова – куратор от Македония, Олсон Ламаж – албански артист, основател на MIZA Gallery в Тирана и Катарина Шендл и Изабела Анна-Мария Ритер – галеристи на Lambda Lambda Lambda в Прищина. Модератор на конференцията ще е Лъчезар Бояджиев.
С презентации в дискусията ще се включат и Виктор Янков – заместник директор по международната дейност на Пловдив 2019 – Европейска Столица на Културата и Веселина Сариева – директор на Фондация „Отворени изкуства“ и Томас Щьолцл – заместник посланик Австрийско посолство София.
Срещата в Гьоте-институт се провежда по времето на голямата среща на върха Западни Балкани в София.
Панелната дискусия е отворена за широката публика, като целта е да се осъществи пряк диалог между гостите и представителите на българската културна сцена.
Ще се говори за най-новата история на изкуството от Балканите, за значението на понятието “Западни Балкани” и дали то по някакъв начин рефлектира (или не рефлектира) върху съвременното изкуство в съответните страни. Ще се търси отговор на въпроса за начините на интегриране на изкуството от тези страни в контекста на европейската сцена.

Програма:

14:00 – Представяне на участниците
14:30 – Виктор Янков представя Пловдив 2019 – Европейска Столица на Културата и балканското съдържание в програмата й.
15:00 – Веселина Сариева и Томас Щьолцл – Проектът FLUCA като модел за представяне на изкуство в публична среда и възможни кооперации с артисти и институции от балканската сцена.
15:30 – Лъчезар Бояджиев – въведение в дискусията
15:45 – Начало на панелната дискусия
17:30 – Почивка
18:00 – 19:00 – Разговор с публиката

ЕС – Западни Балкани Арт Среща е организирана от FLUCA – Австрийски Културен Павилион – проект на Австрийско посолство София и Фондация „Отворени изкуства“, подкрепен от Федералното Канцлерство на Австрия, Пловдив 2019, Столична община, Община Пловдив и в партньорство с Гьоте-институт България.

Повече за програмата на FLUCA в София – сезон 2018 тук

FLUCA website

FLUCA on Facebook

FLUCA on Instagram