Фонд Музеи 2012

Фондация “Отворени изкуства” и фондация “Америка за България” имат удоволствието да обявят одобрения проект в рамките на проведения конкурс на платформата „Фонд Музеи“ 2012, който ще бъде финансово награден, осъществен и включен в официалната програма на “Нощ на музеите и галериите – Пловдив”, 2012. Проектът на Регионален исторически музей – Пловдив : „Нощ на ретро фотографията в музея“  беше единодушно избран от Фонд Музеи 2012, заради изключително богатото и многопластово съдържание. “Нощ на ретро фотографията в музей” ще представи: действаща възстановка на старо фотоателие от началото на ХХ в.; действаща фотолаборатория и колекция от стари фотоапарати; оригинални фотографии и реализиране на табла с изображения и текстове – сред експонатите има непоказвани до момента; табла за интерпретации на изображения от миналото, върху които ще творят ученици; мултимедийни прожекции на оригинални фотографии от миналото на града; репродукции на стари картички и др.

Платформата „Фонд Музеи“ е създадена през 2012 година от фондация “Отворени изкуства” и фондация “Америка за България” с цел финансова подкрепа на културни проекти, които да бъдат инициирани от регионалните музеи и реализирани в основната програма на осмото издание на “Нощ на музеите и галериите – Пловдив 2012”. Покана за участие получиха Регионален природонаучен музей – Пловдив, Регионален археологически музей – Пловдив, Регионален исторически музей – Пловдив, Регионален етнографски музей – Пловдив, както и Градска художествена галерия – Пловдив.

На адреса на Фондацията, до 1 май, бяха изпратени проекти от Регионален исторически музей – Пловдив, Регионален природонаучен музей – Пловдив и Регионален етнографски музей – Пловдив.

Сред изпратените проекти на участващите институции са:

- Регионален етнографски музей – Пловдив:
Проект 1 – „Един фото-разказ на 100 години“ (по следите на фотографа Крум Савов)
Проект 2 – „Български национални накити“


- Регионален исторически музей – Пловдив:
„Нощ на ретро фотографията в музея“


- Регионален природонаучен музей – Пловдив:
„Живата съкровищница на България“ /Да опознаем най-ценните защитени видове на България/

Селекция на проектите е направена от организаторите на Фонд Музеи – фондация “Отворени изкуства” и представител на фондация “Америка за България”. След подробна дискусия проектът на Регионален исторически музей - „Нощ на ретро фотографията в музея“ единодушно спечели първо място и ще бъде реализиран по време на Нощта на музеите и галериите – Пловдив (21 септември 2012), както и ще получи финансова подкрепа на стойност от 5 000 лв.

Фондация “Отворени изкуства” иска да отправи сърдечни благодарности за участието на всички проекти в реализацията на платформата „Фонд Музеи“ – както за интереса, така и задълбочената работа! Всички подадени проекти са конкурентно способни.