Участвайте в „Хор на оплакванията” в Пловдив

„Хорът на оплакванията“ е артистичен проект на финландските художници Оливер Кохта Калейнен и Телерво Калейнен, стартирал в Бирмингам през 2005 година, а днес реализиран в още 70 града по света. Включен е в списъка на Глобалните хитове на BBC. Авторите на проекта целят да съберат оплакванията на граждани и да ги обединят в специално музицирана песен. За целта е поканен композитор, който създава песен от всички оплаквания и провежда репетиции с гражданите. След 4 – 5 репетиции всички оплакващи се изпълняват своята песен публично пред широка аудитория.

Вера Млечевска, куратор на тазгодишното издание на Фестивал „Град и публични пространства” (17 – 23 септември 2012), кани гражданите на Пловдив да се включат в първата българска продукция на „Хорът на оплакванията“, която ще се осъществи съвместно с композитора Нима Гуше. Концертното изпълнение на пловдивския „Хор на оплакванията” ще се реализира в Нощ на музеите и галериите – Пловдив  на 21 септември 2012.

Всеки, желаещ да се включи, може да изпрати своето кратко оплакване до организаторите на Фестивал „Град и публични пространства” – Фондация “Отворени Изкуства”. С изпращането на оплакване всеки се ангажира с активно участие в цялостния процес за осъществяване на „Хора на оплакванията” в Пловдив под формата на 3 до 5 репетиции, първата от които ще се проведе в началото на август. Участието в Хора не изисква и не предполага наличието на певчески данни, нужно е само ентусиазъм и силен глас.

-

За да участвате:
Изпратете своите оплаквания под формата на кратко изречение, придружено с име, телефонен номер и други данни за обратен контакт до Фондация Отворени Изкуства – e-mail: info@openarts.info
Краен срок за подаване на оплаквания и заявка за участие: 10 август 2012 г.

-

Повече за „Хорът на оплакванията“: http://www.complaintschoir.org/choirs.html

Видео документация: http://www.complaintschoir.org/files/cc_trailer_long_6_choirs_h264.mov

-

ВЕРА МЛЕЧЕВСКА е куратор и критик, живеещ в София. Завършва история на изкуството в Националната Художествена Академия в София и професионална програма за куратори в изкуството и дизайна в  университета Констафак в Стокхолм. Член е на фондация „Изкуство – дела и документи”, отговорна за резидентната програма на фондaцията и редактор на интернет изданието за култура – Блистер. Куратор е на изложбите „По следите на загубеното време”, Софийска градска галерия, 2007; „Персона”, галерия ИСИ, София, 2010; Handle with care, Unicredit studio, Milano, 2010; „Трансгресии”, галерия Кредо Бонум, 2011, Фон: Млади автори – Backup, Лубри, галерия „Сариев“, 2011.

-

НИМА ГУШЕ завършва композиция в Goldsmiths College, University of London. Освен музикант, той е и художник. Открит противник на западния музикален и артистичен елит. Живее и работи в Пловдив.

-

ФЕСТИВАЛ „ГРАД И ПУБЛИЧНИ ПРОСТРАНСТВА” е идейно продължение на  едноименната платформа за проекти в градска среда, която се реализира осем поредни години в рамките на организираната от Фондация Отворени Изкуства “Нощ на музеите и галериите – Пловдив”. През 2012 година организаторите ще реализират международен фестивал „Град и публични пространства” с куратор Вера Млечевска и тема „Ритуали на обичайното”, който ще се проведе между 17-23 септември в Пловдив с пик в Нощта на музеите и галериите на 21-22 септември. Фестивалът ще представи над десет интернационални проекта и програма от разговори и дискусии. Събитията ще се проведат в алтернативни пространства, но и на емблематични за Пловдив исторически и археологически локации


Photo: Springhill Institute
Complaints Choir of Birmingham, 2005


в рамките на Фестивал „Град и Публични пространства”

организатор: Фондация Отворени Изкуства

проект „Ритуали на обичайното”

куратор: Вера Млечевска

изпълнение: 21 септември 2012

Римски Стадион – Пловдив