Наградени проекти Конкурс „Улица Отец Паисий – Текст“ 2012

Първа награда “(Дв)улично” – Катерина Георгиева, Марин Кафеджийски, Кристиян Будев, Албена Тагарева

-

Фондация Отворени Изкуства има удоволствието да обяви одобрените и наградени проекти от Отворената покана – конкурс, които ще бъдат включени във Фестивал „Улица Отец Паисий – Текст“, планиран да се проведе на 11, 12 и 13 май 2012 г. в град Пловдив.

На адреса на Фондацията до 8 април 2012 г. бяха получени 9 проекта, които бяха разгледани от екипа организиращ Фестивал „Улица Отец Паисий-Текст“. Селекция на видеата беше направена от организаторите на фестивала – Фондация Отворени Изкуства и от кураторите на събитието за 2012 г. – Крум Филипов и Виктор Янков.

Благодарим на всички кандидати за интереса и задълбочената работа! Всички подадени филми са конкурентно способни и в добро качество.

Трите наградени творчески екипа и видеа са:

Първа Награда:

- финансова подкрепа от Фондация Отворени Изкуства

- включване във фестивалната програма „Улица Отец Паисий–Текст”, 2012 с индивидуално представяне, видео-прожекция и публична дискусия

- излъчване по БНТ 2

Име на проекта: „Улична Поезия“ по поетичен текст със заглавие „(Дв)улично“

времетраене: 5:30 мин.

Артистична група в състав:

Катерина Георгиева /текст/, Марин Кафеджийски /оператор/, Кристиян Будев /монтаж/

Албена Тагарева /координатор/

С участието на:

Делян Пачев и Катерина Георгиева

Проектът има за цел да представи гласа на улицата, на онова място, през което всеки от нас преминава, пресича, завива на дясно или ляво и се качва на тротоара. Рядко, може би никога, не обръщаме внимание на това, което улицата има да ни каже с нейните хиляди табели, знаци или драсканици дори. Но въпреки всичко те са там, подреждат се и се нареждат в съзнанието ни волно или неволно- зависи от самите нас.

Поезията на улицата или уличната поезия е за онези, които намерят пътя до нея. Тя не е гениална и няма претенция да бъде – тя е създадена „на бързо” и също толкова бързо може да изчезне. Тя не може да живее на лист хартия, нейното място е в интерпретацията, която има в отделния човек. Именно поради тази причина уличната култура и текстовете, които тя създава не могат да бъдат публикувани и овековечени. Всеки нов ден изникват и умират мисли.

Така „на бързо” двама души провокирани от ежедневните надраскани стени намират един различен път към човека до себе си, към себе си. С няколко къси рими, измислени на мига, а може би неподозирано откраднати от безсмъртните поети -  жадните за приключения души откриват улицата, като възможност да съживят въображението си. Улицата оживява като носител на идеи, неизказани желания и преносител на послания.

Кадър от филма „(Дв)Улично“

Втора награда

- прожекция в специална видео програма в рамките на фестивала „Улица Отец Паисий – Текст”, последвана от индивидуално представяне и публична дискусия

- излъчване в ефира на БНТ 2

1/ Име на проекта: „Микрокосмос“

продължителност: 3:07 мин.

Антонио Кесерджиев /видео/, Георги Господинов /текст/

Пътуването от тук до там, през състояния на луната е броеницата на човешката мисъл. Движението губи посока, когато потъне в сянка.

Кадър от филма „Микрокосмос“

2/ Име на проекта: „5 – 6 анонимни прочита на 1 4-стишие”

продължителност: 2 мин.

Никодим Чернев

На базата на четиристишие, открито случайно зад гардероба в студентска квартира, това видео е опит да се осмисли този леко сантиментален текст, като същевременно му се предаде различно емоционално внушение без намеса от страна на автора на видеото. Представя личен прочит на Даоисткото У Вей – действие чрез недействие, използвайки като работен инструмент онлайн „преводачката” Гугъл Транслейт.

Кадър от филма „5 – 6 анонимни прочита на 1 4-стишие”

3/ Име на проекта: „Да го видиш, ако искаш…”

продължителност: 1 мин.

Никодим Чернев

Видеото отново представя Даоисткия метод Вей У Вей, партнирайки си с Гугъл Транслейт, за да изследва емоционалните стойности на речта, които или се обезсмислят, или се променят, в зависимост от речевите модулации и индивидуалните способности на рецитиращия. Авторът на стиховете е анонимен.

Трета награда

Специалната селекция от филми, които ще бъдат прожектирани във видео програмата на Фестивала, последвана от индивидуално представяне и публична дискусия, са следните:

- H.I.S.A.R.T. – „A Cup of Tea“ – 8:22 мин.

- Чавдар Чернев – „Хронология“ – 1:48 мин.

- Еленко Гешев – „Тя” – 2:04 мин.

- Наталия Йорданова – „The Secret Way” – 3:08 мин.

Благодарим на всички, които се включиха в конкурса и изпратиха своите предложения за участие. На всички пожелаваме късмет и честитим на тримата печеливши!

Конкурс за дебютиращи проекти за Фестивал „Улица Отец Паисий – Текст, 2012 се осъществява с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура по програма „Дебюти“.

Гледайте филмите в рамките на

Фестивал „Улица Отец Паисий – Текст“

12 и 13 май 2012 г. в град Пловдив