НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ

Деветото издание на „Нощ на музеите и галериите – Пловдив” 2013 ще се проведе на 20 и 21 септември – петък и събота. Традиционно програмата е разделена на три части: „Музеи и галерии“, „Култура и клуб“ и „Град и публични пространства“ и в нея ще участват над 66 музеи, галерии, арт пространства, клубове, книжарници, културни институти, ателиета, концертни и театрални зали, исторически и археологически паметници, които в рамките на два дни ще оживяват града до късно през нощта с широка културна програма и положителен заряд.

Подготовката на събитието започва още през началото на 2013 г., когато фондация „Отворени изкуства” създава нова позиция в структурата си, а именно – фестивален директор на „Нощ на музеите и галериите – Пловдив”. За тази позиция е поканен Виктор Янков, чиято работа запазва насочеността на събитието към развиването на културната карта на града, презентирането на качествено ново изкуство и стимулирането на връзките между артисти с институциите и обществото.

През 2013 г. фондация „Отворени Изкуства“ като организатор на „Нощ на музеите и галериите – Пловдив“ отправи покана към фондация „Америка за България“, да се превърне в съорганизатор на събитието. С приемането на поканата фондация „Америка за България“ стартира и представянето на собствена културна програма в „Нощ на музеите и галериите – Пловдив“, представяща фестивали и инициативи подкрепяни традиционно от организацията.

Като развитие на иницитивата си „Фонд Музеи“ от 2012-та година, през 2013-та фондация „Отворени изкуства“, съвместно със съорганизаторите на събитието – фондация „Америка за България“ и Община Пловдив, учредиха фонд за финансово подпомагане на „Специални проекти“, към който имат възможност да кандидатстват всички желаещи да се включат в програмата на „Нощта“ със специално подготвени за събитието проекти. Новата платформа идва с ясни критерии за оценка и мотивацията да селектира оригинално съдържание, създадено специално за „Нощта“. По платформата са подпомогнати 38 проекта, които ще бъдат реализирани в дните на събитието.

За втори пореден път в своята история „Нощ на музеите и галериите – Пловдив” ще се проведе в два дни – на 20 и 21 септември – петък и събота.

Програмата „Музеи и галерии“ ще се проведе на 20 септември (петък), когато ще се представят специално продуцираните за фестивала проекти на 25 частни и регионални музеи и галерии.

В програма „Култура и клуб“ ще участват 22 културни институти, книжарници, неформални арт пространства и клубове, които ще могат да бъдат посетени на 21 септември (събота).

И в двата фестивални дни ще бъдат реализирани 18 проекта от програмата “Град и публични пространства” на различни локации из Пловдив.

Основната програма и в двете вечери е отворена от 19:00 до 01:00 ч. през нощта, а от 16:00 до 20:00 ч. в двата дни ще бъде представена детската програма на „Нощта“ в част от локациите на събитието.

Още от средата на месец юли екипът на блога на „Нощ на музеите и галериите – Пловдив“ публикува статии за програмата, участниците, специалните проекти и интервюта с артистите, приятели и партньори на фестивала, снимки, както и важна информация за гостите на града – http://night.bg/blog

От началото на септември месец посетителите могат да се запознаят с програмата и участниците в събитието на http://night.bg, както и чрез специална карта и книжка-гид, които ще бъдат разпространявани безплатно в Пловдив и София.

Инфо пунктът на Нощта тази година отново е разположен на ул. „Станислав Доспевски“ (срещу ГХГ) и ще предлага информация за събитието от 16 до 21 септември. За архитектурното решение на пункта са поканени групата млади архитекти от Пловдив – „Студио 8 ½“.

Деветата “Нощ на музеите и галериите – Пловдив” има нова визия и лого, разработени от студио Пункт, базирани на „вглеждането“ и “разглеждането“ от посетителите по време на „Нощта“.

Организатор:

Съорганизатори:

Със съдействието на:

Институционални партньори:

Партньори:

Медийни партньори:

Медийни партньори – Пловдив:

www.night.bg
www.night.bg/blog
www.facebook.com/museum.night.plovdiv
www.facebook.com/events/629571270409045/