НОЩ/Пловдив, 2017 – ревю

Месец след изминалата НОЩ благодарим на всички, които бяха заедно с нас и допринесоха за тринайсетото издание на фестивала. С радост искаме да обявим дати за следващото четиринайсето поредно издание. Очаквайте най-дългата НОЩ на Пловдив да се завърне през 2018 г. на 14 и 15 септември! Запазете датите отсега за две вечери, в които изкуството отново ще изпълни музеи, галерии, ателиета, градски пространства, зали, клубове и др. в късните нощни часове.

Екипът на фестивала вече планира, работи и обмисля идеи за НОЩ/Пловдив 2018. Очаквайте подробности в следващите месеци и следете нашите канали.

Дотогава ви оставяме със спомен за отминалата НОЩ 2017, с богатата ѝ програма подготвена от традиционни пловдивски участници и институции, гост артисти от страната и чужбина и наши верни партньори.

ВИДЕО ЛИНК ОТ НОЩ/ПЛОВДИВ 2017 В 3 МИНУТИ

НОЩ/Пловдив 2017 посрещна над 45-50 хиляди души, като успя да представи на посетителите си повече от 140 безплатни събития на 73 локации в града. Културната програма предложи множество артиситчни проекти, специално създадени или адаптирани за града от български и международни артисти.

Акцент в програмата беше юбилейната изложба ТУК НАВСЯКЪДЕ в бившия магазин Детмаг Снежанка, курирана от културолога Владия Михайлова. Пространството отвори за първи път от 15 г. именно в рамките на фестивала, за да могат организаторите да покажат изложба с документи, архиви, инсталации, интервюта и специално създадени творби на Лъчезар Бояджиев, Войн де Войн, Светлана Мирчева, Петко Танчев, Димитър Шопов, произведения на Правдолюб Иванов и Кирил Кузманов. В пространството от 15.09 до 30.09 преминаха над 10 000 души, като по време на периода на изложбата бяха организирани и 3 кураторски тура, водени от Владия Михайлова. Изложбата бе реализирана с подкрепата на Министерство на Културата и НФК, като организаторите планират представянето ѝ в бъдеще и в други градове.
ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИЯ ВЕСТНИК НА ИЗЛОЖБАТА ТУК.

Една от големите атракции за пловдивчани и гостите на града в тридневната програма на фестивала беше Фонтанът с пеликаните пред Общината, който бликна с диетичната кола на Майк Буше на 15 септември сутринта. Скулптурата „Любовно гмуркане (диетичен пеликан с пяна)“ бе част от общия проект „Private Idano“ и изразява неговия интерес към могъществото на масовата индустрия за производство на образи, прилагането на поведенчески модели и социалния контрол. Неговата първа самостоятелна изложба в България може да бъде видяна до края на октомври в галерия SARIEV Contemporary.

Международното участие във фестивала тази година беше представено от артисти от Финландия, Франция, Испания, Австрия, САЩ, Израел и Южна Корея. Посетителите имаха възможност да разгледат града през AR очила (очила за добавена реалност) в проекта AR2.0_Alphaloop на френския автор Аделин Швайцер. Чрез специално разработен софтуер и с помощта на артистичните включвания от самия екип, през трите вечери на фестивала, участниците в специалните турове преживяваха едни мистични разходки из Пловдив с наслагване на музика и картини. Проектът бе първият в страната част от мрежата за изкуство в публични пространства IN SITU, като бе подкрепен от Френски Институт България.

Отново в градска среда, с помощта на Институт Сервантес, в НОЩТА бяха разпръснати и малките циментови фигури на Исаак Кордал, част от мащабния проект Cement Eclipses. Военният клуб и тази година беше една от най-посещаваните локации с кураторския проект на Петко Танчев Creative Media Lab, в рамките на който американската авторка Мери Франк, с помощта на посолство на САЩ в България, направи световна премиера на мащабния си аудио визуален пърформанс SEED. На следващия ден тя проведе и специален уъркшоп за начинаещи медийни артисти, като сподели с тях практически съвети. Финландското дуо Селим, подкрепени от посолство на Финландия,  пък се включиха в програмата на фестивала  с изложбата „Близка утопия“ представяща утопични карти, знамена и артефакти в пространството на Детмаг Снежанка.

На 16 септември хиляди посетители изпълниха Античния театър за концерта на Фортисимо под диригентството на Максим Ешкенази и виртуозните музиканти на Софийската филхармония. В концерта „Музика под звездите“ подкрепен от фондация „Америка за България“, бяха представени произведения проследяващи историята и богатото наследство на българската музика. Официалното парти на Нощта и тази година беше организирано от Absolut и изненада публиката с участие на братя Аргирови, които излязоха на сцената заедно с австрийския DJ Stefan Obermaier. Неочакваният пърформанс бе част от глобалната платформа на Absolut “Create A Better Tomorrow Tonight”, която в България ще премине под мотото #дасечувамеповече и ще има за цел да събере на една сцена артисти от различни музикални стилове.

И тази година традиционната програма предложи множество изложби и експозиции в пловдивските музеи и галерии. Основен акцент беше изложбата „Живи разкази“ в Регионален етнографски музей – Пловдив, която представи двайсетте реставрирани картини от успешната краудфъндинг кампания на Нощ/Пловдив „Да върнем картините в музея“. В кампанията се включиха 37 дарители, които имаха възможността да се срещнат ексклузивно за първи път с произведенията малко преди официалното откриване на изложбата.

За пета поредна година участниците във фестивала имаха възможност да кандидатстват за съфинансиране на своите артистични проекти чрез Фонд „Специални проекти“ на НОЩ/Пловдив. Размерът на фонда за 2017 г. бе 18 000 лв, а подкрепените проекти 39. ВИЖТЕ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО НА ФСП 2017 ТУК.

За първи път в рамките на фестивала врати отвориха ателиетата на студентите в АМТИИ в сградите на Синьото и Зеленото училище. Студентите демонстрираха пред посетителите графични техники, скулптура, направиха и специално ревю с дрехи дело на студентите от специалност „Дизайн“. Музей на авиацията – Пловдив също отвори врати за посетителите с темата за Космоса, като избраните в томбола имаха възможността да опитат „космическа храна”, специално приготвена за събитието.

В Регионален исторически музей – Пловдив отвори врати ново крило, където гостите можеха да се запознаят с историята на банковото дело в България чрез богатата колекция от предмети и документи в юбилейната изложба „Зад вратите на трезора“ на Обединена българска банка. Благодарение на VR павилионът на VISA пък, посетителите на фестивала имаха възможност да направят виртуална обиколка из някои от най-известните световни музеи.

Друга атракция в градска среда бе скулптурата „Изоставен“ на българската сценографка Ева Вентова, както и изпълненията на Цирк де ла Люлин в петък и събота. На стълбите на Джумая Джамия и в трите дни се извиваше опашка от желаещи да посетят „Черната кутия“ на Фелия Барух, а в края на ул. Отец Паисий FLUCA:австрийският културен павилион провокираше с пърформанс, инсталации, прожекции курирани от Урсула Мария Пробст с подкрепата на Австрийското посолство и  Федерално канцлерство на Австрия, както и специален DJ set с духа на Тел Авив и DJ-ите Барак Шнайдер и Еял Роб дошли в Пловдив благодарение на посолство на Израел. За по-търпеливата и подготвена на тема изкуство и философия публика, НОЩТА беше подготвила няколко специални събития – лекция на проф. дфн. Владимир Градев на тема „Свещено изкуство и съвременност“, пърформативно четене на група Метеор по новата книга на Боян Манчев „Облаци. Философия на свободното тяло” и прожекции на документални филми в ОЕ Шалом, В алтернативни форми на танц и театър Атом театър и колегите им от Южна Корея завладяха пространството на зала „Лотос“, докато екипът на Вокс Попули пресъздаваше живота на 5 пловдивски домакинства със средствата на вербатим театъра.

Цялата богата програма на фестивала за трета поредна година бе достъпна чрез специалното мобилно приложение nigh.bg за iOS и Android разработено за НОЩТА от MentorMate.

Гостите и артистите на фестивала бяха любезно посрещнати и настанени от Imperial Hotel&Spa и Holiday Inn.

Реализацията на цялата мащабна програма, нямаше да бъде възможна без помощта и на множеството стажанти и доброволци, които се включиха в последния важен етап на подготовката. Над 80 доброволци и 30 стажанти помогнаха за различни дейности на фестивала, като отговорно и усмихнато реагираха на всяка задача.

Благодарим на всички участници, партньори, съмишленици и колеги за доверието в нас като организатори и за подкрепата при реализацията на НОЩ/Пловдив 2017.

Надяваме се да сме отново ЗАЕДНО за НОЩ/Пловдив 2018 (14 и 15 септември)!

Снимки: Лина Кривошиева, Щиляна Андонова,  Силвия, Георгиева, Красимир Кръстев, Емануел Антонов, Елена Калева, Вероника Юрченко, Мария Димитрова, Били Касабова, Соня Генчева, Роси Шаламанова, Мария Желева, Веселина Василева, архив участници

РАЗГЛЕДАЙТЕ ОЩЕ КАДРИ ОТ НОЩ/ПЛОВДИВ 2017 В КАНАЛА НИ ВЪВ FLICKR

видео НОЩ/Пловдив 2017

снимки НОЩ/Пловдив 2017

разпредение на ФСП 2017