ТУК НАВСЯКЪДЕ В НОЩта, 2017

Всяка година в рамките на НОЩ/Пловдив, организаторът на събитието – фондация „Отворени изкуства” предлага собствена, специално подготвена програма. През 2017 г. тя е свързана с юбилея на фондацията, която навършва десет години от своето създаване.

„Отворени изкуства” е една от най-устойчивите млади организации в България. Чрез работата си тя спомага за изграждането на съвременен тип градска култура и представянето й извън страната. Нейната дейност започва в годината на присъединяването към Европейския съюз – 2007 г. и е свързана със свободното пътуване и обмена на информация, с интересите, етиката и начините на комуникация на ново поколение граждани на света. Проекти като „Алтернативна карта на Пловдив”, „Беседка за града”, фестивала „Улица Отец Паисий”, както и самата НОЩ/Пловдив преоткриват градската среда и изграждат памет. Те развиват общността и образа на града. През годините фондацията активно инвестира в създаването на знание и разбиране за съвременната култура. Дългогодишни проекти като „Въведение в съвременното изкуство”, както и откритата през 2016 г. отворена сцена FLUCA на ул. „Отец Паисий” развиват нови аудитории, популяризират съвременното изкуство и разширяват достъпа до култура.

Специално подготвената програма „Отворени изкуства” в НОЩ/Пловдив е курирана от културолога Владия Михайлова под мотото ТУК НАВСЯКЪДЕ. В нея можете да видите юбилейна изложба, свързана с дейността на фондацията. Тя ще бъде показана в бившия магазин Детмаг Снежанка на Главната улица, който е бил затворен повече от 15 години и ще отвори за първи път в НОЩта. Проектите, инициативите, каузите и начина на работа – „кухнята” на „Отворени изкуства” ще бъдат споделени със зрителите под формата на инсталации, видеоматериали, документи, интервюта с приятели, партньори и с екипа. Част от изложбата са и специално създадени творби на художниците Лъчезар Бояджиев, Светлана Мирчева, Димитър Шопов, пърформанс на Войн де Войн, карта-анимация на НОЩта през годините на артиста Петко Танчев. Включени са още и произведения на Правдолюб Иванов, Кирил Кузманов и документация от проекта за „Създаване на Музей за съвременно изкуство в България“ на Иван Мудов.

Освен изложбата, юбилейната програма включва художествени проекти в града и други пространства с автори от Австрия, Америка, България, Испания, Финландия, Франция и др. Повечето от тях са създадени в Пловдив, представят се за първи път в НОЩта или са адаптирани специално за нея.

На различни места в града ще могат да се открият малките скулптури на уличния художник Исак Кордал. Закачени за лампи, улуци, фасади и други неочаквани места, те обръщат внимание върху подценeната връзка на човека с природата чрез критичен поглед към страничните ефекти на нашата еволюция.

На популярното място за градски срещи в Пловдив – „Копчетата” ще бъде показан проекта “kопЧЕТАТа” на Вероника Цекова, който представлява игра на думи и значения и включва флашмоб за колективно четене.

Посетителите ще могат да участват и в режисираните разходки из града, в които през екрана на мобилни телефони и с помощта на технологии за виртуална реалност ще придобият ново и различно сетивно усещане за заобикалящата ги среда. Проектът е разработен за Пловдив от френския автор Аделин Швайцер, заедно с Фред Сеше и Наоюки Танака. Артистите са част от европейската платформа за изкуство в публичното пространство IN SITU, част от която от 2016 г. е и фондация „Отворени изкуства”.

Откритата сцена за съвременно изкуство и култура на ул. „Отец Паисий” – FLUCA – ще участва отново със собствена програма, курирана от Урсула Пробст, която се занимава с представата за „обещано място” в съвременните урбанистични идеи за градове.

За втора поредна година в рамките на НОЩ/Пловдив ще се проведе и Creative Media Lab, куриран от Петко Танчев, който ще превърне отново Военния клуб на Площад Централен в пространство на среща между съвременното изкуство и технологиите. Мащабният аудио визуален пърформанс на живо – “SEED” на американската художничка и артистка в сферата на пространствения медиен дизайн Мери Франк се занимава с граничните образи и сетивни преживявания за развитието на органичните форми във връзка с архитектурата, звука и абстрактните идеи за пространство и форма. Авторката има богата биография от световни участия и работа с Google, NASA, кралското семейство на Абу Даби и др. “Seed” е нейната най-нова работа, чиято световна премиера ще се състои на 16 септември в Пловдив.

За първи път тази година „Въведение в съвременното изкуство” ще има свое специално издание в НОЩта. В Католическата катедрала „Св. Лудвиг” ще се проведе лекцията „Свещено изкуство и съвременност” на проф. Владимир Градев. Тя е посветена на колекциите на Ватикана, като повдига за първи път в България тази набираща актуалност тема. В последните няколко години Ватикана все повече се обръща към съвременното изкуство, като показва инсталации, свързани със социално значими теми. През 2017 г. беше завършен и документалния филм, в който Папа Франциск споделя своите идеи за изкуството.

Проектите, селектирани от Владия Михайлова в програмата „Тук Навсякъде” коментират важни теми на съвременността като световния бизнес, глобалното затопляне, промяната на сетивния свят на човека и др. Сред тях са и проблемите за консумацията и изграждането на идентичност през практиките на потребление в театралната инсталация „I AM/Балаж” в Търговски комплекс – Екселсиор на студиото за документален театър Vox Populi; обръщането на вниманието върху човешкото тяло в пърформансите „No chemical experience!” на четирима южно корейски хореографи и театър „Атом”; представянето на утопични пространства и карти за света в настоящето пост-утопично време, което прави проекта Proxima Utopia на финландските архитекти Мика Савела и Хенрик Друфва (Selim Projects).

Очаквайте всички тези събития с вход свободен в трите вечери на НОЩта и следете интервютата с техните автори на www.night.bg/blog

Програмата „Отворени изкуства” е реализирана в партньорство с посолствата на Австрия, Финландия, САЩ, с Френски Институт България, Институт Сервантес София, европейската платформа IN SITU, Seoul Foundation for Arts and Culture, Arts Promotion Centre Finland’s (Taike), както и с подкрепата на Министерство на културата, Община Пловдив и Национален Фонд Култура.

Съорганизатори на фестивала НОЩ/Пловдив са Фондация Америка за България и Община Пловдив.

www.night.bg
Блог
Facebook
Tweeter
youtube
Instagram