Нощта – Събитие на годината и Културно събитие на годината

Деветото издание на „Нощта” се проведе между 20 и 21 септември 2013 и събра над

40 000 почитатели на изкуствата и културата от цялата страна

За втора поредна година „Нощ на музеите и галериите“ – Пловдив спечели най-оспорваните категории в Българските награди за събития на годината Eventex Awards 2013, които се проведоха на 5 март (сряда) в София. Организаторите на събитието си тръгнаха с приз за първо място за Събитие на годината и Културно събитие на годината, в които се състезаваха съответно 66 и 25 претендента. Жури от над 35 доказани професионалисти в сферата на рекламата, маркетинга, PR-а и журналистиката оценява всички кандидати на база иновативния им формат, професионалната организация, концепцията и програмата на събитието и неговата ефективност.

Деветото поредно издание на „Нощта” в Пловдив се проведе на 20 и 21 септември 2013 г. и представи широк диапазон от културни събития и проекти, организирани в три основни модула – Музеи и галерии (изложби и събития във всички общински пловдивски музеи и частни галерии като Аспект, Жорж Папазов, Филипополис, Резонанс, Сариев, Пиронеса и др.), Култура и клуб (събития в алтернативни пространства за култура и изкуство, Драматичен театър – Пловдив, Икономическата библиотека, Петното, Радио Пловдив, книжарница Хеликон, аrtnewscafe и др.) и Град и публични пространства (програма от събития в кино Космос, представяне на проектите Алтернативната карта на Пловдив, Сдружение +, Фонотека Електрика и др.). Повече от 40 000 човека посетиха изложби, премиери, танц и пърформанс, литературни четения, филмови прожекции, концерти, партита и гостуващи събития от големи национални фестивали през двата фестивални дни.

Организаторите от фондация „Отворени изкуства” и съорганизаторите фондация „Америка за България” и Община Пловдив въведоха иновативен подход с новата платформа „Специални проекти“, която даде възможност за финансиране на културни проекти в рамките на „Нощта”. Одобрени бяха общо 45 проекта. За първи път в Пловдив бяха представени национални фестивали и събития като Sofia Design Week и Sofia Architecture Week, филмовият фестивал So Independent, музикалният A to Jazz, танцов спектакъл на Derida Dance, детски панаир на Easy Art. Със собствена програма се включиха и Британски съвет, Чешки център, Полски културен институт и Посолството на Австрия и Посолството на САЩ.

В ход е подготовката на юбилейното десето издание на „Нощ на музеите и галериите – Пловдив, което ще се случи на 12 и 13 септември 2014 г. с още по-богато съдържание и специална юбилейна програма.

www.night.bg

www.night.bg/blog

www.facebook.com/museum.night.plovdiv