Нощта на литературата 2013

Нощта на литературата 2013 ще се отбележи в 10 български града
Фондация Отворени Изкуства е пратньор на инициативата в Пловдив
Нощта на литературата е международно събитие, чийто автор и инициатор са Чешките центрове и което се осъществява съвместно от мрежата културни институти на страните от Европейския съюз EUNIC. На 15-ти май 2013 г. в седмата годишнина на събитието ще участват Прага, Амстердам, Братислава, Брюксел, Букурещ, Вилнюс, Дъблин, Лисабон, Лондон, Мюнхен, Париж, Санкт Петербург, Флоренция и множество други градове.


Събитието представлява публични четения в нетрадиционни градски пространства, т. нар. „гнезда“. На всеки половин час известни актьори или други публични личности четат откъси от произведения на съвременната европейска литература. Във всяко гнездо има по един актьор, който чете един и същи откъс, а посетителите се придвижват между различните места. Проектът Нощ на литературата изхожда от презумпцията, че литературата е инструмент за взаимно разбиране и културен обмен, помагащ за преодоляване на бариерите в комуникацията.


На 15-ти май 2013 г. едновременно във всички участващи градове ще се проведат публични четения на произведения от съвременни европейски автори. Откъсите са подбрани от участващите културни институти. По инициатива на Чешкия център в София, подкрепена от EUNIC, България се включва в проекта за втори път. Посетителите ще имат възможността да се докоснат до произведенията на автори от Австрия, Великобритания, Македония, Полша, Русия, Унгария, Франция, Хърватия и Чехия. В проекта, осъществен съвместно от Австрийското посолство, Британския съвет, Гьоте институт, Представителството на Европейската комисия, Културно-информационния център на република Македония, Полския институт, Руския културно-информационен център, Унгарския институт, Френския институт и Чешкия център ще се включи и сдружение „София: Поетики“, което ще допълни програмата с произведения на млади български поети.


Макар и да се провежда в България едва за втори път, инициативата се радва на небивал интерес от българските градове. В проекта участват активно Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, София и Шумен.


Нощта на литературата е форма на диалог между изкуството и градската среда, една среща на култури, автори, преводачи, издатели и любители на литературата.


Събития в Пловдив

Регионална библиотека “Иван Вазов”
ул.”Авксентий Велешики”№ 17

18:00 – 22:00 – четене на откъси от книги, предоставени от организаторите на “Нощ на литературата”
Четящи:
Стоян Терзиев – поет, белетрист и журналист в Радио Пловдив
Елена Диварова – поетеса, литературен критик и член на Управителния съвет
на Дружеството на пловдивските писатели


Artnewscafe
ул. Отец Паисий 38

18:00 – 21:30 – на всеки 30 мин. – четене на откъси от книги, предоставени от организаторите на “Нощ на литературата”
21:30 – 23:00 – прожекция на филм за писателя Палми Ранчев и среща-разговор с режисьора на филма Крум Филипов
18:00 – 23:00 – продажба на книги на ИК “Жанет-45″


Клуб „Петното на Роршах”
ул. „Йоаким Груев”36

18:00 – 22:00 – четене на откъси от книги, предоставени от организаторите на “Нощ на литературата”

15 май 2013

www.facebook.com/noshtnaliteraturata
www.nocliteratury.cz