НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ

Осмата „Нощ на музеите и галериите – Пловдив” ще се проведе в петък на 21 септември 2012. Програмата е разделена на три части: “Музеи и галерии”, “Култура и клуб” и “Град и публични пространства” и в нея ще участват над 50 музеи, галерии, арт пространства, клубове, книжарници, културни институти, ателиета, концертни и театрални зали, исторически и археологически паметници и др., които ще превърнат града в една голяма арт сцена.

За осем години “Нощ на музеите и галериите – Пловдив” беше посетена от 160 000 човека и се наложи като емблематично за страната ни културно събитие с широка културна програма, млада аудитория, положителен заряд и организация.

Тази година по време на Нощта в програмата “Музеи и галерии” ще се представят 23 частни и регионални музеи и галерии със своите специално продуцирани за фестивала изложби и постоянни експозиции. В програма “Култура и клуб” ще участват 18 проекта на културни институти, книжарници, неформални арт пространства и клубове, а програмата “Град и публични пространства” ще представи кулминацията на фестивала “Ритуали на обичайното” с курирани от Вера Млечевска 10 международни проекта, които обхващат целия град. И трите програми са отворени в петъчния ден от 19:00 до 01:00 часа през нощта.

Екипът на блога  на “Нощ на музеите и галериите – Пловдив” -  night.bg/blog -  ежедневно ще се публикува статии за програмата, участниците, интервюта с артистите, приятелите на фестивала, снимки, както и важна информация за гостите на града.

Посетителите, могат да се запознаят с програмата след средата на август на www.night.bg, както и чрез специална карта и книжка-гид, които ще бъдат разпространявани безплатно в Пловдив и София от началото на септември.

Осмата “Нощ на музеите и галериите – Пловдив” има нова визия и лого, разработени от студио Пункт на базата на осмицата „8“ като „О“ в Нощ и Пловдив и звукът „eight“ в „night“.

Базов организатор на събитието е фондация “Отворени изкуства”, съорганизатор Община Пловдив.

Партньори на събитието са: фондация “Америка за България”, VIVACOM Фонд и EVN България, Национален Фонд Култура.

ПЛОВДИВ
21 септември

/ организатор
фондация “Отворени изкуства”

/ съорганизатор
Община Пловдив

/ с подкрепата на
фондация “Америка за България”
VIVACOM Фонд
EVN България
Национален Фонд Култура

/ сайт
www.night.bg

/ блог
www.night.bg/blog

/ facebook
www.facebook.com/museum.night.plovdiv/

/ youtube
http://www.youtube.com/user/museumgallerynight

/ twitter
http://twitter.com/museumnight

/ flicker
http://www.flickr.com/photos/museumgallerynight/