10 г. Отворени изкуства – ТУК НАВСЯКЪДЕ

Скъпи приятели,

точно преди десет години през 2007 г. в един мразовит февруарски ден с Катрин Сариева се запътихме към адвокатската кантора, за да финализираме документите за учредяването на Фондация „Отворени изкуства“. По средата на пътя ни, точно до Джумая джамия в Пловдив, аз се спрях и казах на Катрин, че не искам да правя фондация. Започнах да намирам всевъзможни причини – че за нас е важна галерията ни, че името е доста общо и голямо, че да имаш семейна фондация е огромен ангажимент и ще ни постави в определена публична позиция, която не съм сигурна, че бих искала да обслужваме и т.н. Катрин ме погледна и просто каза – да, но няма как, „трябва”.

Прегледах набързо ситуацията, видях какво сме свършили досега и нямаше как да не се съглася с нея и да поема риска на това „трябва“. Вече две години от 2005 г. до 2007 г. имахме дейности, които очевидно бяха за фондация, имахме партньорства, бяхме поели отговорности, без обаче да се възприемахме като фигура, без да искаме да сме такава. До 2007 г. развивахме визии, дейности, проекти (като Нощ на музеите и галериите – от 2005 г., кампанията „Обичам Пловдив“ – от 2005 г. и 2006 г.), които вече бяха показали позитивна промяна в институциите и града ни; дейности, които имаха широк обществен, публичен, медиен отзвук и дори последователи. Този позитивен резултат от нашия труд ни мотивира. Продължихме напред и регистрирахме организацията си. Но, стилът на това да правим нещата, да ги видим случили се и чак после да ги опаковаме, опитомяваме и осъзнаваме, остана до днес, ето вече десет години. Много по-късно в нашата дейност се появи офисът ни на ул. Отец Паисий 36, базовият екип, логото.

Този лабораторен стил на работа изискваше познаване, внимание и респект към средата и основните фактори в нея, иновативно мислене и виждане на проблемите по един конкретен и ангажиран начин. Именно заради това ние се насочихме към нещата, които познаваме и обичаме. Развихме три програми „Нощ на музеите и галериите Пловдив”, „Град и култура” и „Образователна програма” (за съвременно изкуство). Осъзнахме, че ако искаме промяна трябва да направим промяната и за другите, промяна, в която те да съществуват достойно като самите себе си. За редица наши сътрудници, проекти, дори за нашите партньори, средата и лабораторията на „Отворени изкуства“ бяха инкубатор и старт. И именно тук се случи успехът на нашия подход и дейността ни стана безспорен и специфичен, уникален фактор на културната и обществена сцена в и за България. Често тази отвореност, иновативност, визионерска дейност и „неопакованост“ водеше до невъзможност за популизъм и политическо измерване на фактора „Отворени изкуства“, което доведе до объркване, както нашите фенове, така и на тези, които искаха да се състезават с нас. Напрежения, които ни оставяха с усмивка на уста, запретнали ръкави в нашата лабораторна среда.

Днес, след десет години, по същия начин, изправени пред един юбилей, имаме два избора – или да опаковаме и отпразнуваме, или да махнем с ръка и да кажем: това не е достатъчно, „трябва“ да поработим още, ще се видим след още десет години. И ние казваме „трябва”. Трябва, защото искаме да празнуваме заедно с вас, които ни подкрепихте и повярвахте, които заедно с нас направихте и случихте, защото искаме да покажем как беше през тези важни за нас, за града ни, за средата и за страната ни десет години, какво се видя и какво остана скрито, кой и как допринесе за това.

Разбира се, че се изкушаваме да ви разкажем повече, но засега малко ще поработим с нашия прекрасен екип по важни проекти, които трябва да се случат в програмата ни през юбилейната 2017 г. Насрочвам среща за отпразнуване в Нощ/Пловдив на 15,16,17 септември. В Нощта ще представим специална изчерпателна юбилейна програма от събития и инициативи „10 години Отворени изкуства – Тук Навсякъде” . Програма, която имаме удоволствието да разработим с куратора Владия Михайлова.

Дотогава следете дейностите ни с юбилейното лого „10 години Отворени изкуства“ изработено от прекрасните Студио Пункт.

Веселина Сариева
директор на Фондация „Отворени изкуства“

Катрин и Веселина Сариеви, февруари 2007 година

снимка: Станимир Врачев


ТУК НАВСЯКЪДЕ

Фондация „Отворени изкуства“ е основана в една важна година за най-новата история на страната. Тогава България стана част от Европейския съюз и продължи процесите на икономическо, социално и културно приобщаване. Първият ден на януари 2007 г. бе обаче емоционално събитие с голямо психологическо значение. Видимо започна да се преодолява съществувалото години наред за страната разделение; първо, от едната страна на Желязната завеса, сред това, в периода на различни визови режими и постоянни сравнения между „тук и „там”, ние и другите (на запад). Отварянето на границите, новите технологии и социалните мрежи донесоха и различно усещане за свят, който е ТУК НАВСЯКЪДЕ. Чрез своите проекти и работа „Отворени изкуства” участва в този свят и споделя неговите ценности. Търсенето на нови пространства, създаването на мрежи, мисленето за града като място на общо споделяне и преживяване, разширяването на знанието чрез съвременното изкуство и култура са посоките, в които работи Фондацията. Те са и начини на общуване и на живеене заедно с другите. Затова юбилейната програма за десетгодишнината на организацията има това мото именно днес, когато представите за споделен свят са подложени на различни изпитания.

Владия Михайлова
куратор на Юбилейната програма и програмата „Отворени изкуства” на Нощ/Пловдив 2017

Владия Михайлова е куратор и културолог. От 2007 г. тя е част от екипа на Софийска градска художествена галерия като куратор в галерия „Васка Емануилова”, където работи с програмите за съвременно изкуство и с музейния архив на галерията. Интересува се от културна история, съвременно изкуство, социалния, политически и образователен аспект на институциите за изкуство. Михайлова е сътрудничела като куратор на проекти на художници за публичното пространство, на само-институционализиращи се платформи, образователни инициативи и др., сред които дългосрочни проекти с широк обществен отзвук като „Проект 0” на Кирил Кузманов (2010 – 2014) за пространството на Капана в Пловдив, 0gms Галерия в чекмедже на Иван Мудов (2010 – 2013); инициатор и куратор е на продължаващия проект „90-те. Началото на мита” (2015 -) за популярната култура на прехода в България. През 2015 г. курира изданието на София куиър форум. Владия е участник в оснoвната работна група (сфера „Визуални изкуства”) изработила Предложението за стрaтeгия на свободната творческа сцена в София – „Споделена визия” (2016). През годините е посещавала различни кураторски курсове и е проучвала съвременни автори в Швеция, Австрия, Италия, Германия и др. Автор e на редица статии, публикувани в каталози на автори, биеналета, издания за изкуство и културната преса в страната и чужбина. Владия Михайлова е участвала или курирала проекти в рамките на Нощ/Пловдив през 2010, 2015 и 2016 г.

снимка: Калин Серапионов

Следете Фондация „Отворени изкуства“: