Отворени изкуства през 2017

Алтернативна карта на Пловдив – новите и стари маршрути

През пролетта на 2017 г. екипът на „Отворени изкуства“ начело с Катрин Сариева, представи с изложба и презентация новия допълнен вариант на „Алтернативна карта на Пловдив“. Основен акцент в представянето бяха новите маршрути в картата: Махалата – Хаджи Хасан махала, Реката – начини на обитаване (Кършияка, Мараша, Столипиново) Социалният живот на панелките (жк „Тракия”), Тепетата като форми на градски живот. Бяха обсъдени и промените на познатите от 2013 г. маршрути: СОЦ-наследството на Пловдив, Тютюневите складове на Пловдив, Квартал „Капана“, Баухаус под тепетата, Религии и Улица „Отец Паисий“.

Новите локации предизвикаха  голям интерес от страна на медиите и на активните граждани. Вижте повече тук: BNT, NOVA TVGo Guide!, AMICA, Kapana.bg

Следете Алтернативна карта на Пловдив на: www.alternativeplovdiv.com и във Facebook.

Въведение в съвременното изкуство 2017

През 2017 г. „Въведение в съвременното изкуство” представи две сесии от събития – лятна и есенна.
Лятната серия от лекции „От първо лице”, включи три основни панела: Всичко, което винаги си искал да знаеш за жените в изкуството*, но не го пише в учебниците с модератор Стефка Цанева, разгледа темата за жените в изкуството, тяхната роля и влияние с лекции на Ирина Генова, Мария Василева, Миглена Николчина и Рада Букова. Потьомкинови села, по света и у нас. Разговори с френски съвременни артисти от Наградата на Фондация Рикар и куратори бе сесия модерирана от Емил Урумов и ни срещна със съвременното френско изкуство в разговор с едни от най-интригуващите френски артисти Брюно Сералонг, Матийо К. Абоненк, Стефан Барбие-Буве и Мари Воание и кураторите Светлана Куюмджиева, артистичен директор на Пловдив 2019, и Пиер Бал-Блан, куратор от екипа на Документа 2017 Атина-Касел. Акцент в лятната сесия постави и лекцията на Райналд Шумахер, куратор на колекцията на Deutsche Telekom, част от платформата на „Отворени изкуства“ и галерия SARIEV - Форум Колекционери.

Есенната сесия 100 години изкуство на действието. Живото изкуство между сценичното и реалното с модератор Вера Млечевска, разгледа една малко обсъждана, но все по-актуална тема – пърформaнс изкуството. В рамките на четири вълнуващи лекции през ноември, чухме разказите на гост-лекторите Изабела Мейдмънт (куратор в Tate Modern), Ани Васева (режисьор), Снежанка Михайлова (философ и преподавател) и Албена Михайлова (един от най-ранните пърформанс артисти у нас), които хвърлиха светлина върху историята и развитието на пърформaнса, неговото място извън сцената, в съвременното изкуство и защо  и как може да се колекционира този вид изкуство.

Можете да гледате всички лекции от платформата „Въведение в съвременното изкуство“ в youtube канала на фондация „Отворени изкуства“ ТУК.


FLUCA: австрийски културен павилион

Бляскавият карго контейнер FLUCA, представи през 2017 г. на сцената си артистични проекти от България, Австрия и чужбина. Програмата на FLUCA стартира през месец май и продължи до края на септември, като акценти за сезона бяха самостоятелната изложба на Пламен Деянофф с куратор Борис Костадинов, проекта „Отместване На Границите“ на Сабине Битър, Хелмут Вебер и Никол Сикс и Паул Петрич с куратор Валтер Зайдл  и груповия проект „Внимание! Обетовано място – оспорване на общите позиции“, куратор Урсула Мария Пробст.

Освен това FLUCA показа на сцената си литературни събития с Георги Господинов и Теодор Ушев (като част от фестивала „Пловдив чете“), представяния с издателя Манол Пейков, илюстраторката Ромина Беневенти, авторката Яна Букова, австрийския писател Петер Симон Алтман, израелския поет Амир Ор и др. Прожекциите на FLUCA бяха част от седмичната лятна програма в Пловдив, като представиха специална селекция от испано езични и немско езични филми предоставени от Институт Сервантес и Гьоте Институт България. Сцената на FLUCA за втори сезон бе любимо място и за DJ партита, неформални срещи, дискусии, пърформанси и др.

Следете FLUCA в официалният сайт на проекта www.fluca.info и във Facebook.

10 години „Отворени изкуства“

През 2017 г, се навършиха 10 години от основаването на Фондация „Отворени изкуства“. В тази важна за организацията година, решихме да отпразнуваме юбилея си с реализацията на специална програма, която да покаже пътя, каузите и проектите на „Отворени изкуства“ през изминалото десетилетие в трите ни основни програми – Град и Култура, Образователна платформа за съвременно изкуство и Нощ на музеите и галериите. Веселина и Катрин Сариеви, основатели на фондацията, поканиха да се заеме с курирането на тази специална програма, културолога Владия Михайлова. Работата на Владия включи детайлен преглед на архива на организацията, теренни проучвания и срещи с дългогодишни участници, партньори и съмишленици на организацията. На базата на това проучване тя състави концептуална рамка за юбилейна програма основаваща се на мотото ТУК НАВСЯКЪДЕ.

В рамките на НОЩ/Пловдив 2017, в присъствието на важни гости, партньори и близки съмишленици на фондацията, бе отворена и представена официално изложбата „10 г. Отворени изкуства: ТУК НАВСЯКЪДЕ“. Основавайки се на архива и концепцията на Владия, изложбата представи документи, архиви, инсталации и интервюта, произведения на Лъчезар Бояджиев, Войн де Войн, Правдолюб Иванов, Кирил Кузманов, Светлана Мирчева, Петко Танчев и Димитър Шопов. Пространството на изложбата също беше изключително знаково за работата на „Отворени изкуства“. Култовият магазин Детмаг Снежанка в центъра на Пловдив, който повече от 15 г. тънеше в забрава, със съдействието на Община Пловдив, бе освежен и отворен, за да покаже чрез изложбата възможностите на сградата като експозиционно галерийно пространство.

Вижте снимки от изложбата ТУК, разгледайте и вестника на изложбата ТУК.

Очаквайте в началото на 2018 г. специалния каталог  посветен на годишнината на „Отворени изкуства“

НОЩ/Пловдив 2017

Най-дългата НОЩ на Пловдив посрещна над 45-50 хиляди души, като успя да представи на посетителите си повече от 140 безплатни събития на 73 локации в града. За тринайсета поредна година фестивалът предложи културна програма с множество артистични проекти, специално създадени или адаптирани за града от български и международни артисти.

Освен юбилейната изложба „10 г. Отворени изкуства:ТУК НАВСЯКЪДЕ“, акценти в програмата бяха още: изложбата „Живи картини“ в РЕМ-Пловдив, резултат от специална дарителска кампания  „Да върнем картините в музея”; проектът „По-близо до Космоса“ на Музей на авиацията; изложбата „Зад вратите на трезора на ОББ” в РИМ-Пловдив; ателиетата на АМТИИ; концертът „Музика под звездите“ на Фортисимо Фест; VR павилионът на VISA; НОЩното парти с Absolut, братя Аргирови и DJ Щефан Обермайер и др. Специално внимание публиката отдели на някои проекти в градска среда като скулптурата „Изоставен“ на Ева Вентова, „Черната кутия“ на Фелия Барух, изпълненията на Цирк де ла Люлин и най-вече на скулптурата „Любовно гмуркане (диетичен пеликан с пяна)“ от общия проект „Private Idano“ на Майк Буше представен в галерия SARIEV Contemporary и на фонтана с пеликаните в центъра на града.

Изключително разнообразна бе и кураторската програма „Отворени изкуства“ с куратор Владия Михайлова, която представи проекти на артисти от България, Финландия, Франция, Испания, Австрия, САЩ, Израел и Южна Корея. От проекта за добавена реалност AR2.0_Alphaloop на френския автор Аделин Швайцер, през малките циментови фигури на испанеца Исаак Кордал пръснати из Пловдив и световната премиера на аудио визуалния пърформанс SEED на американката Мери Франк, до „Близката утопия“ на финландците от Selim Project, австрийските и израелски артисти на сцената на FLUCA, лекцията „Свещено изкуство и съвременност“ и пърформансите на Vox Populi, АТОМ театър и гостите от Южна Корея… цялата програма даде различен поглед към пловдивските локации, нови усещания за пространство и неочаквана гледна точка към изкуството.

Надникнете в НОЩ/Пловдив 2017 чрез документалния филм за фестивала ТУК, снимки от събитията ТУК, или кратък разказ ТУК.

Следете НОЩта в официалния сайт www.night.bg, Facebook и Instagram.

Очаквайте НОЩ/Пловдив 2018 на 14 и 15 септември.

Artnewscafe bulletin

За девета поредна година artnewscafe бюлетин – един от най-старите проекти на „Отворени изкуства“ – информираше всеки месец своите читатели за най-интересните новини в света на изкуството, у нас и по света. През лятото на 2017 г. към дългогодишния редактор Светла Петкова, се присъедини и младата изкуствоведка Десислава Милева. Двете подбират новините в бюлетина и работят със стажантския екип на изданието при подготовката на материали.

През 2017 г. авторите на artnewscafe bulletin разгледаха и коментираха някои от най-важните проекти и изложби на съвременни български художници, сред които Æther, новото изложбено пространство на Войн де ВойнАрт Старт, млади художници, които да следим през 2017, изложбите „Basic and the Beast“ на Викенти Комитски и „Хора, Години, Живот“ на Димитър Шопов в SARIEV Contemporary, Плацебо – Национални есенни изложбиБоряна Венциславова – „Ние сме част от колекция“проектът за „Бронзовата къща“ на Пламен Деянофф и най-новата изложба на д-р Гатев – „В очакване на единицата“. В поредица от статии, реализирани със съдействието на Гьоте институт България, Светла Петкова отрази и значими международни изложби като documenta 14 и Skulptur Projekte Münster (статиите, могат да бъдат прочетени и на немски език в сайта на института). За 2017 г. това са повече от 45 статии, интервюта и анализи посветени на съвременното българско и международно изкуство.

Следете бюлетина на официалния сайт www.artnewscafe.com/bulletin, във Facebook, абонирайте се и за месечния нюзлетър ТУК.

„Отворени изкуства“ споделя опит

Екипът на „Отворени изкуства“, начело с Веси Сариева, директор и съосновател на фондацията, участва през 2017 на събития, в които споделяше своя опит.

Още в първите месеци на 2017 г. екипът на „Отворени изкуства“ имаше удоволствието да посрещне няколко групи от студенти от UVSQ – Université de Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines и Alma Mater Diplomatische Akademie Wien, с които да разменят идеи и да обсъдят въпроси от сферата на културния мениджмънт.

През август Веселина  Сариева бе поканена да изнесе презентация на конференцията: EDITogether Varna: Digital meets Art. Събитието целеше да покаже добрите примери за правене на бизнес в сферата на творческите индустрии и мястото на технологията в изкуството. Веселина сподели пред аудиторията „Няколко прости правила на културния мениджмънт“, изхождайки от личния си опит в сферата вече повече от 10 години, Вижте повече за събитието ТУК.

През септември главният координатор на НОЩ/Пловдив, Василена Панчарова, бе част от първото публично събитие по проект „Иновативните фестивали за хората, икономиката и умните градове“ организирано от MOVE.bg, с тема „Оценка на различите ефекти на фестивала – Необходим инструмент или загуба на време“. Василена сподели опита на НОЩ/Пловдив  в изследването на икономическия ефект на фестивала върху местната икономика, реализирано през 2015 г. съвместно с Industry Watch Group, фондация Бауерзакс и ПУ „Паисий Хилендарски“. Вижте повече ТУК.

„Отворени изкуства“ част от партньорски мрежи

Годината започна мотивиращо със среща организирана от фондация „Америка за България“ под мотото „Американският оптимизъм среща българския потенциал“. В рамките на един ден, екипът на „Отворени изкуства“ се срещна с представители на организации от всички сфери на обществения живот, като бяха разменени важни идеи и контакти.

В края на януари, в Париж, бе проведена първата за 2017 г. работна среща на международната мрежа за изкуство в публични пространства IN SITU, чийто член е „Отворени изкуства“ от есента на 2016 г. Фокус в двудневните работни занимания през януари бе комуникацията на културните събития и различните начини за популяризация на културното съдържание и дейността на IN SITU. Василена Панчарова, координатор проекти в „Отворени изкуства“ от 2014 г., участва в срещата от името на фондацията.

Малко по-късно през годината, през месец май, Владия Михайлова, куратор на специалната юбилейна програма „ТУК НАВСЯКЪДЕ“ бе на работно посещение от името на „Отворени изкуства“ отново организирано от IN SITU в Хъл, Англия. Целта на срещата бе културните оператори в мрежата да се запознаят с артистичните проекти и артисти в мрежата и да установят по-лесен контакт за избора си на културно съдържание в последствие.

През юни месец, в Габрово, се проведе и традиционната среща „Кръг с децата“, организирана от фондация „Америка за България“. Василена Панчарова бе представител на „Отворени изкуства“ представяйки детската програма на НОЩ/Пловдив. На срещата присъстваха представители на различни културни организации от цялата страна имащи специални програми за деца. Радваме се, че с някои от тях имахме удоволствието да работим и в тазгодишното издание на фестивала.

„Отворени изкуства“  какво предстои?

През 2018 г. стартираме партньорство с ОФ „Пловдив 2019“ по два много важни за нас проекта – FLUCA и CARGO.

FLUCA: австрийски културен павилион, който създадохме заедно с Австрийско посолство София през 2016 г., ще кацне в София през 2018-та, за да представи богата културна програма на няколко различни места в града!

Като част от програмата ни „Въведение в съвременното изкуство“ CARGO ще бъде нова онлайн платформа за популяризиране на българско съвременно изкуство и в традицията на дългогодишната ни програма ще предлага срещи с експерти, лекции, публикации и образователни събития, които да ни приближат към света на съвременното изкуство.

Очаквайте още най-дългата НОЩ на Пловдив да се завърне на 14 и 15 септември за четиринайсето поредно издание.

Не пропускайте месечния арт гид – artnewscafe бюлетин, за да сте в крак със съвременното изкуство и през 2018 г.

И намирайте време да откривате и преоткривате града с Алтернативната карта на Пловдив.
Следвайте ни, за да разберете скоро повече!

БЛАГОДАРИМ!
Всички тези събития екипът на фондация „Отворени изкуства“ подготви с изключителна отдаденост и старание. Разбира се, те не биха се случили, ако нямахме до себе си верни приятели и партньори, които вярват в нас и в нашите идеи.

За поредна година имахме честа да работим заедно с фондация „Америка за България“, която вече 8 години ни подкрепя и ни дава сили да следваме мечтите си за развитие на културната сцена в страната. Голяма подкрепа и съдействие намираме в Община Пловдив и ОФ „Пловдив 2019“, които ценят инициативите ни и приноса им за града.

Проектите ни бяха разпознати и подкрепени още от програма „Култура“ на Софийска община,
Национален Фонд „Култура“ и Министерство на Културата.

Специално благодарим за подкрепата на Австрийско посолство София за реализацията на втория сезон на FLUCA, както и на Отдел за изкуство и култура във Федералното канцлерство на Австрия.

Работихме в партньорство още с посолствата на ФинландияСАЩ и ИзраелФренски културен институт, Институт СервантесIN SITUОЕ Шалом и Arts Council Korea и Management team Culture&U, които подкрепиха някои от най-големите акценти в програмата на НОЩ 2017.

Работихме в партньорство още с Гьоте институт България, с Перно Рикар България, Фондация Рикар Националната художествена академия, Галерия “Академия”Софийска градска художествена галерия.

За втора поредна година в рамките на НОЩ/Пловдив  бяхме заедно с Обединена българска банкаи Visa, продължихме все така заедно с Mentor MateAbsolut и EVN България, приветствахме Holiday Inn и Imperial Hotel&Spa.

Нашите събития стигнаха до голяма аудитория и благодарение на широката ни група от медийни партньори: БНТBulgaria On AirКапиталДневникВиж!, GoGuideDarikKatra FM, списание AMICA, HelloИкономистЗнание, dnes.bgwebcafe, ChronicleNova.radioБГ радио, Програматаtimeart.meStand.bgViewSofiaboyscoutPodtepeto.comKapana.bgMediacafe.bgEventsmediaAz-zhenata.bg и „Кривицки и сие“.

Благодарим на невероятните професионалисти, с които имахме честта да работим при подготовката на нашите проекти. Благодарим на доброволците и стажантите ни, които неуморно помагаха и ни зареждаха с енергия. Благодарим на участниците в нашите инициативи за вдъхновението и разбирането и разбира се на публиката за високата оценка на нашата работа!

Кратък преглед на проектите и дейнистите на фондация „Отворени изкуства“ през 2017 г.

Вижте повече на:
www.alternativeplovdiv.com
www.facebook.com/introduction.to.contemporary.art
fluca.info
night.bg
artnewscafe.com/bulletin