Oткриване на Проект 0

Проект 0

7 – 17 юни 2014

Откриване на Проект 0 – ул. „Златарска“, квартал Капана

7 юни 2014 /събота/ 18 ч.

Като кулминация на продължилия 4 години художествен Проект 0 на 7 юни в Пловдив ще бъде открита мащабна инсталация – двустранна огледална стена с площ над 50 кв. метра и маса близо шест тона, която ще пресече перпендикулярно ул. „Златарска” в емблематичния квартал Капана. Автор на проекта е художникът Кирил Кузманов, който реализира идеята в сътрудничество с куратора Владия Михайлова и фондация „Отворени Изкуства”, Пловдив. Проектът стартира преди четири години с идеята за създаване на едно от най-мащабните произведения в публично пространство у нас, вдъхновено от особеностите на конкретното място – квартал Капана в Пловдив, като постепенно в него взимат участие различни хора и институции, свързани с условията на конкретната градска среда. Паралелно с откриването на  инсталацията следват документална изложба за Проект 0 и международна конференция за изкуството в градска среда в Център за съвременно изкуство „Баня Старинна“ в Пловдив.

Проект 0 е изцяло некомерсиален и е съставен от петдесет индивидуални фрагмента, всеки от които е заявен предварително в периода между 2010 и 2013 г. от различни граждани на България и чужбина, които покриват със собствени средства разходите за създаването на фрагментите. Сред тях са хора с разнообразни професии и интереси, които не са пряко свързани със сферата на изкуството, както и известни художници, галеристи, архитекти, колекционери и др. Така Проект 0 става възможен като едно от първите мащабни произведения в публичното пространство, създадено със споделено участие и финансиране у нас.

При монтажа на инсталацията на ул. „Златарска”, който е в ход от средата на май, фрагментите ще образуват двустранна огледална стена, с височина 10,40 м. и ширина 5,20 м., която ще пресича перпендикулярно улицата. Силуетът на стената ще следва архитектурните детайли на фасадите на сградите от двете страни на улицата, нейния паваж и тротоарите. Работата ще бъде експонирана за 10 дни, от 7 до 17 юни в най-малкия пасаж от улица „Златарска” между ул. „Георги Бенковски” и ул. „Христо Дюкмекджиев”. След това произведението ще бъде демонтирано, а петдесетте фрагмента ще продължат да съществуват на различни места в притежателите си в Пловдив и страната, Брюксел, Аугсбург, Берлин, Виена, Ню Йорк и други части на света, като ще останат завинаги свързани с контекста на квартала и проекта.

Произведението е вдъхновено от специфичната урбанистична структура и история на характерния пловдивски квартал. Като метафора, огледалната стена представлява един своеобразен визуален „капан“ в Капана и показва една нова гледна точка към културата и обитателите на общото градско пространство, давайки възможност на минувачите да видят себе си като част от този нов контекст. Тъй като е посветен на мястото и хората, които го обитават, проект 0 се случва като процес в публичното пространство, който дава видимост на идеята, хората, които участват и на самия квартал. Освен със самата инсталация, платформата на Проект 0 ще бъде представена и в рамките на документална изложба и международна конференция за изкуството и градската публична среда. Конференцията ще се проведе на 9-ти юни в Център за съвременно изкуство „Баня Старинна“ в Пловдив с участието на различни теоретици, експерти, куратори, мениджъри, урбанисти, архитекти и художници, които дават различен поглед и разбиране на проблемите за изкуството и градското публично пространство.

Участници в Проект 0 / Притежатели на фрагменти

1 – Христо Николов
2 – Бодо сълюшънс
3 – Катрин Девентър
4 – Едлберт Шьобел
5 – Станислав Памукчиев
6 – Едлберт Шьобел
7 – Камен Стоянов
8 – Едлберт Шьобел
9 – Раймонда Мудова
10 – Милена Фетваджиева
11 – Събина Христова
12 – Боян Каленков
13 – Мария Минкова
14 – I/O архитекти
15 – Владимир Явашев
16 – Елица Панайотова
17 – Георги Войнов
18 – Борис Фурнаджиев
19 – Институт за съвременно изкуство, София
20 – Д-р Берхард Хайнц
21 – Балпекс ООД
22 – Чавдар Радев
23 – Недко Солаков
24 – Тимо Кьостер
25 – Константин Боботцов
26 – Богдана Златева
27 – Ирина Баткова
28 – Петя Николова
29 – Славчо Кузманов
30 – Д-р Колю Бянов
31 – Юлия Тошева
32 – Владо Попов
33 – Емил Попов
34 – Христо Николов
35 – Сотир Стойчев
36 – Весела Вълчева-Макгий
37 – Йордан Бенев
38 – Георги Войнов
39 – Кольо Карамфилов
40 – Dont DIY
41 – Станислав Тошков
42 – Бояна Соколова
43 – Ангел Чолаков
44 – Асен Емилов
45 – Интеркултура Консулт
46 – Камен Лазаров
47 – CMS Reich-Rohrwing
48 – CMS Reich-Rohrwing
49 – Румен Драганов

50 – Галя Танчева

За допълнителна информация:

http://0otkireto.blogspot.com/

http://kirilkuzmanov.com/works/project-0

http://openarts.info/proekt-0/

Facebook page

Кирил Кузманов, автор

Владия Михайлова, куратор

Фондация “Отворени изкуства”, основен партньор