OPposition – Активирай изоставен билборд с изкуство

Фондация „Отворени изкуства“ обявява конкурс за артистичен дизайн на изоставения билборд до р-т „Златната круша“ на ул. „Отец Паисий“. Конкурсът е в рамките на фестивала „Улица Отец Паисий – ПОВЕДЕНИЕ“, 2013.

Идея и тема на конкурса:
Билбордите са един от най-арогантните носители на рекламни послания. На всяка крачка, на всеки километър по магистралата, те безцеремонно привличат погледа с празните си обещания, а понякога дори излизат от двуизмерната си рамка, за да убедят в гръмките си слогани.
На тясната улица „Отец Паисий“ няма големи билборди. Освен един. И именно този единствен билборд е потънал в бездействие и от година на година последните следи от някогашната реклама избледняват. Историята на билборда води началото си от първите години на 90-те, когато собствениците на къщата решават да рекламират семейния си бизнес – производството на чорапогащници. Водени от предприемивия си нюх, те сами инсталират рекламната конструкция над собствения си малък магазин. Огромната дъска куриозно свързва две съвсем различни сгради по своята същност и външен вид – невзрачен трафопост и къщата на семейството, проектирана от прословутия италиански архитект Мариано Пернигони, чието дело е и Централна гара Пловди. В онези години, когато улиците не бяха осеяни с реклама на всеки метър, мащабите на билборда са били наистина впечатляващи – 5 х 2,5 метра. Интересното е, площта му надхвърля тази на самия магазин, а рекламните му послания сигурно са стигали чак до Понделник пазара. Времената обаче се менят, улицата и бизнесът – също. Видимостта му е препречена от нови постройки и днес тя не достига по-далеч от отсрещния тротоар на улица „Отец Паисий“. Тъжният билборд в днешно време мълчаливо навява ностагични мисли за улицата, чорапогащниците и поведението на хората, които вече толкова рядко поглеждат нагоре, че подобни рекламни конструкции губят стойността си в съвременния рекламен свят.
По случай фестивал „Улица Отец Паисий“, който от години превръща улицата в свой фокус и вдъхновение, фондация „Отворени изкуства“ ще активира бездейставащата рекламна конструкция и ще я префункционализира в място за рекламиране на едно алтернативно артистично поведение.
Визуални артисти от всякакви области са поканени да участват в конкурса за нов дизайн на изоставения билборд до р-т „Златната круша“. Конкурсът цели да провокира артистите да открият нови визуални начини да облагородят визуално улица „Отец Паисий“ в съответствие с нейния дух и история и да насочат вниманието към въпроса за поведението ни към изоставените места и предмети от ежедневието ни.

Как:
Всички желаещи могат да изпращат дигитални изображения (или дигитализирани такива) заедно с кратка биография и описание на посочените по-долу електронни адреси, най-късно до 26 май 2013 г. Всички предложения ще бъдат разгледани от жури. Творбата на победителя ще бъде принтирана на винил с размерите на билборда (5 х 2,5 м) и монтирана по време на фестивал „Улица Отец Паисий – ПОВЕДЕНИЕ“, 2013. Мястото ще бъде дълготрайно брандирано с името на проекта и автора. Излагането на изображението е дългосрочно и няма да бъде демонтирано след края на фестивала!
Изображенията трябва да отразяват авторската интерпретация на темата OPposition (Отец Паисий+позиция) и спецификата и историята на билборда и да имат силно изразен сайт-спесифик характер. Препоръчително е да включват улица „Отец Паисий“ директно или индиректно, визуално или концептуално. Приемат се всякакъв вид изображения – графичен дизайн, фотография, анимация и др. Добре дошли са и екпериментални проекти, които „излизат“ извън рамката на билборда.

Награда:
Принтиране и монтиране на винилово платно с размери на билборда до р-т „Златната круша“ на ул. „Отец Паисий“. Излагането на платното ще бъде дългосрочно с обозначено име на автора.

Жури:
Катрин Сариева (историк и галерист)
Бойка и Цветелина Величкови (собственици на къщата и билборда)
Веселина Сариева и Стефка Цанева – организатори на фестивала „Улица Отец Паисий“

Технически спецификации: файлови формати ; CMYK TIFF или EPS (1:1 от 30 до 150 dpi). Допълнителни изисквания: TIFF файлове – не трябва да съдържат пътища и маски, да бъдат записани с LZW компресия и да не съдържат слоеве; EPS файлове – текстовете да са в криви.

Изпращайте предложенията си на адрес: info@openarts.info до 26 май 2013 г.

Конкурс за артистичен дизайн на билборда до р-т „Златната круша“ на ул. Отец Паисий

до 26 май 2013 г.