ПРОГРАМИ

В ежегодната програма на фондация „Отворени Изкуства“ са заложени основно проекти и събития в програмите: Нощ на музеите и галериите, Град и култура и Образователна програма за съвременно изкуство.

alignleft size-full wp-image-4240Програмата НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ (от 2005 г.) е програма създадена, да подкрепя и развива културната карта на Пловдив, културните институции в града и достъпа до култура. Програмата обхваща и самото практическо  организиране, програмиране, координиране, реклама, специални арт-проекти за ежегодния фестивал Нощ/Пловдив. Реализирани издания: 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 и 2017 година. Фестивалът „Нощ на музеите и галериите“ (познат в последните години като Нощ/Пловдив) се провежда за първи път в България, в Пловдив през 2005 г. Форматът стартира по инициатива на Веселина и Катрин Сариеви – основатели на галерия Сариев. През 2007 г. те създават и фондация „Отворени изкуства“, базов организатор на Нощта. Подобно на други „бели нощи“ по света, концепцията е за среща на публиката с артисти, изкуство и култура в нетипичните вечерни и късни среднощни часове. През годините фестивалът не спира да търси предизвикателства и иновации като разширява обхвата си, в последните издания събитията са над 100, а аудиторията варира между 40 – 50 000 души.  В стремежа си именно да бъде „culture at large”, събитието успява да постави на една карта държавни, регионални, частни и неправителствени структури с различен механизъм на функциониране и с различна степен на разпознаваемост. В подкрепа на техните културни продукти, Нощ/Пловдив създава през 2012 г.. Фонд „Mузеи“ развил се  през 2013 г., във Фонд „Специални проекти“, който дава възможност за съфинансиране на артистични проекти част от програмата. Фестивалът работи с някои от най-изявените съвременни артисти и куратори в страната, както и с повечето  активни международни културни институции у нас. С тяхна помощ през годините Фондация „Отворени изкуства“ е организирала и продуцирала специални артистични проекти в Нощта, част от които: Стив З. Баровски (САЩ) с хохър-романът му „Седемте хълма на Пловдив”, проекта „Създаването на музей за съвременно изкуство в България” на Иван Мудов, Карта на източноевропейското изкуство” (East Art Map, 2002) на групата художници от Словения IRWIN с куратор  за Нощ, 2011 Яра Бубнова, инсталацията Фар на Вадим Фишкин,  „PLOVEDIV – проект в градска среда“ – на Милен Гелишев и Симеон Тодоров, фестивалът „Град и публични пространства” с курирана програма от Вера Млечевска под надслов „Ритуали на обичайното”, специалната юбилейна програма „Тъмната страна на нощта“ дело на фондация „Изкуство – Дела и Документи“, Кураторска програма за Нощ/Пловдив, 2015 и др. През 2017 г. в рамките на фестивала НОЩ/Пловдив, фондация „Отворени изкуства” отпразнува своята 10 годишнина със специалната юбилейна изложба 10 г. Отворени изкуства: ТУК НАВСЯКЪДЕ“,  с куратор Владия Михайлова.

Повече за Нощ/Пловдив вижте в официалните канали на фестивала: website, Facebook, Tweeter, Flickr, Instagram, Youtube

-

ГРАД И КУЛТУРА е програма на „Отворени изкуства”, която се фокусира върху заобикалящата ни градска среда – нейната история, архитектура, специфика, проблеми и потенциал да бъде част от културното развитие и осъзнаване.

Първи проект от тази програма е  Фестивалът „Улица Отец Паисий” (2010 – 2013 г.). Събитието стартира под мотото „Успоредната градска култура”  с историческа, етноложка и арт част. Проектът е провокиран от особеностите на конкретната улица и нейните обитатели.  Успоредна на Главната, ул. „Отец Паисий“ е специфичен градски топос за Пловдив с развивала се и развиваща се  паралелна градска култура. Чрез стартирането на проекта, „Отворени изкуства“ постави началото на ново обговаряне на историята и настоящето на неизследвани или незабелязвани градски локации. Фестивалът има общо 4 издания засега, като през 2011 г. темата е  „Успоредната градска култура – Препокриване”, през 2012 г. – „Текст“ и през 2013 г. – „Поведение”. Целта на проекта е да активизира, продуцира и покаже съвременна градска култура като програмата включва открити сцени за музика, проекти за публични пространства, прожекции, уъркшопове, акции, пърформънси, неформални събития, кулинария, лекции, дискусии, литературни четения. Повече за фестивала можете да намерите в официалните му канали: website, Facebook

-

През 2010 г. стартира и „Проект 0“(2010 – 2014 г.). Проектът води началото си от „Проект 01“ с автори Кирил Кузманов и Светослав Мичев, куратор Владия Михайлов, като част от ФОН:Млади автори, 2010 на Галерия Сариев. „Проект 0“ предвижда изграждането на двойна огледална стена, която да пресече перпендикулярно ул. „Златарска” в пловдивския квартал Капана. С инициирането на този проект, „Отворени изкуства“ отново насочва вниманието към активизирането на градската среда, на обществеността, „вглеждането“ ѝ в самата себе си  и преосмисляне значението на незабелязвани във ежедневието локации с огромен потенциал. Според думите на автора- Кирил Кузманов – проектът  „…има за цел да ре-активира публичното въображение за мястото посредством изследване и коментиране не-натрапчиво на градското пространство, стереотипите на живеене, обитаване и доколко те правят един квартал видим или невидим“. Реализацията на проекта е през 2014 г., повече научете в сайта на „Отворени изкуства“ и официалния блог на проекта.

-

През 2011 г. фондация „Отворени изкуства“ се включва активно в етапите по спасяването, облагородяването и въвеждането в екплоатация на кино „Космос” като сграда за култура и изкуство. Веселина Сариева, директор на ФОИ е част от инициативния комитет за спасяването на „Космос” от разрушение. През годините фондацията е организирала множество събития с фокус кино „Космос”. Началото на системните усилия в тази насока са от януари, 2011 г. Конкретният случай с киното постави въпроси, изключително важни и изключително пренебрегвани в публичното пространство, свързани с опазването на ценни за града и архитектурното наследство сгради, за тяхното бъдеще и потенциал, за ролята и силата на гражданите при взимането на решения късаещи  средата. Повече за „Казуса Космос” тук.

-

През 2012 г. стартира форматът  „Беседка за Града“, инициатива на Фондация „Отворени Изкуства” и аrtnewscafe, реализирана съвместно със Студио 8 ½. „Беседка за града” представлява серия от дискусии, засягащи Пловдив, като целта на формата е да създаде среда за знание, обговаряне, картографиране и активизиране на актуални визии за Пловдив. През 2012 г. в рамките на проекта се разглеждат  темите: „СОЦ“- наследството на Пловдив, Тютюневите складове на Пловдив, Квартал „Капана“, Баухаус под тепетата, Утопичният Пловдив, Индустриалните сгради и прилежащи постройки, Кварталите извън центъра на Пловдив – техните средища и ъндърграунд, Обособените обществени пространства. През 2015 г. фондация „Отворени изкуства“ избира 4 нови теми за обговаряне и изследване: Махалата – Хаджи Хасан махала, Реката – начини на обитаване /Каршияка, Мараша, Столипиново/, Социалният живот на панелките /ж.к.„Тракия”/ и Тепетата като форми на градски живот. Фондацията често привлича и външни експерти при презентацията на различните теми. Повече за първата серия дискусии от 2012 г.  тук,  повече за вторатасерия от 2015 г. тук.

-

Алтернативна карта на Пловдив (2013 г.) е туристически гид за различния, непознат и неприсъстващ в официалните туристически пътеводители град. Каратата е съставена съвместно със Студио 8 ½ на базата на тематични маршрути с отбелязани знакови обекти по тях. Изданието следва теми разгледани по време на дискусиите от „Беседка за града“, 2012. Маршрутите са: СОЦ-наследството на Пловдив, Тютюневите складове на Пловдив, Квартал „Капана“, Баухаус под тепетата, Религии и Улица „Отец Паисий“. Целта на „Алтернативна карта на Пловдив“ е да създаде по-широк нов поглед към града, да провокира любопитство и да акцентира и върху някои спeцифични за облика на града архитектурни и културни обекти, които са неглижирани и заплашени от унищожаване. През 2017 г. се представи и второ преработено издание на картата, което включи темите разгледани в “Беседка за града“, 2015 г. Повече за проекта вижте в официалния му website и Facebook.

-

Дебати/Лотос е инициатива от 2015 г., с която фондация „Отворени изкуства“ се стреми да поощри развиването на дискусионната среда в града. Проектът е част от „Българска мрежа за граждански диалог“, инициатива на Център за култура и дебат „Червената къща“. Целта е създаването на национална Мрежа за дебати, която да обединява организации, работещи за развитието на активна гражданска среда чрез организирането на публични, отворени дебати и дискусии на обществено значими теми. Вижте повече за темите и гостите на дебатите ТУК.

-

FLUCA: Австрийски културен павилион е иновативен проект за мобилна културна сцена създадена от  карго контейнер и трансформирана в арт инсталация. Проектът стартира през 2016 в партньорство с Австрийско посолство Сoфия, BKA/Austrian Federal Chancellery, Община Пловдив, FLUC (Виена), и artnewscafé с идеята програмата да се развива и разширява в годините, като нейната кулминация ще бъде през 2019, когато Пловдив е Европейска столица на културата. Инспирацията идва от FLUC – известно пространство за урбанистика, съвременна музика, изкуство и пърформънс във Виена с дългогодишни традиции и несъмнена репутация в международен план. Контейнерът в Пловдив се намира на улица Отец Паисий – много близо до Античен Одеон, Католическата църква, Голямата базилика и Форумът на древния Пловдив. В същото време FLUCA е в непосредствена близост с галерия Sariev Contemporary, artnewscafe и офисът на Фондация „Отворени изкуства“. По този начин проектът продължава услията и опита на Отворени изкуства за обживяване на улицата като създава един цялостен комплес, „културен оазис“ от институции, ориентирани към съвременните форми във визуалните и перформативни изкуства, архитектура, музика, дизайн и др. Павилионът представя разнообразно културно съдържание – концерти, видео-прожекции, пърформънси, изложби, отворени дискусии, конференции, презентации и др. Повече за FLUCA вижте тук.

-

OБРАЗОВАТЕЛНАТА ПРОГРАМА на фондацията се съсредоточова основно върху  темата “съвременно изкуство”. Проектите в тази насока са:

artnewscafe бюлетин (от 2008 г.) - ежемесечно издание с актуални новини за събития в сферата на изкуството в страната и по света. Подборът е на Светла Петкова, дългогодишен редактор във вестник „Култура“ и от 2017 г. на младия изкуствовед Десислава Милева. През 2015 г. artnewscafé bulletin стратира нова онлайн платформа, в която се публикуват не само новини за актуални събития, но и критически текстове и интервюта на стажанти работещеи под ръководството на редакторите. Бюлетинът е достъпен за безплатно сваляне, като мобилно приложение за iOS и Android, като месечен нюзлетър, както и през Facebook, посетете и сайта му за повече информация.

-

Проектът „Създаване на музей за съвременно изкуство“ на Иван Мудов бе реализиран през 2010 г. по покана на Веселина Сариева в рамките на НОЩ/Пловдив 2010. Проектът е своеобразно продължение на акцията МУСИЗ от 2005 г. като следва важната и за „Отворени изкуства“ тема относно нуждата от развитие на средата за съвременно изкуство в страната и липсата на адекватен музей и институция, които да работят в тази насока. „Създаване на музей за съвременно изкуство“ е инициатива подкрепена от „Отворени изкуства“ и фондация „Америка за България“. С получените средства художникът Иван Мудов задвижва юридически процес по узаконяването на първияпо рода си музей в България. В изложбата представена в рамките на НОЩ, 2010 са експонирани всички документи, събрани до момента, изисквани за узаконяването на музея, има видео с адвоката Радослав Парушев, организиран е и разговор с Иван Мудов. Вижте повече за проекта ТУК.

-

Ключов проект в програмата е образователната платформа „Въведение в съвременното изкуство“ (от 2011), която се осъществява в партньорство с галерия SARIEV Contemporary. Концепцията на инициативата е разработена съвместно с кураторите Светлана Куюмджиева, Вера Млечевска и Весела Ножарова. Платформата включва тематични лекционни курсове и упраженения с гост-лектори – български и международни художници, критици и куратори. От 2011 г. „Въведение в съвременното изкуство“ има реализирани 5 издания в София, а от 2015 г. се провежда и образователен курс в Пловдив.  Повече за платформата можете да намерите в сайта на „Отворени изкуства“ и Facebook страницата на проекта, лекции от плаформата можете да гледате в youtube.

-

Форматът „Форум Колекционери“ също е част от Образователната програма на „Отворени изкуства“ и SARIEV Contemporary. Събитието дава видимост на утвърдени частни и корпоративни колекционерски практики, насочва и насърчава младите колекционери в съставяне и водене на колекция, създава комуникационна среда. Първият „Форум Колекционери“ се провежда през септември 2011 във VIP програмата на „Нощ на музеите и галериите – Пловдив“ и е структуриран като модерирана презентация на няколко  колекционерски практики. След 2011 г. традиционно „Въведение в съвременното изкуство“ включва и „Форум Колекционери“ – лекция на български или чуждестранен колекционер.

-

Проектът „Фокус: България“ (2015 г.) иницииран от „Отворени изкуства” бе първият мащабен обзор на българско съвременно изкуство на международен панаир за изкуство, който се проведе по време на престижното събитие viennacontemporary oт 24 до 27 септември, 2015 г. в австрийската столица. Програмата на събитието включваше тематична изложба, курирана от Яра Бубнова и Весела Ножарова; панелни дискусии и кратки разговори, курирани от Десислава Димова; исторически коментари за контекста в страната; специална публикация, разработена от Борис Костадинов и още много паралелни събития. Повече за проекта, в сайта на ФОИ.

-

През 2016 г. Катрин и Веселина се обръщат към Лъчезар Бояджиев за подготовка на “Лекционни турове с художника Лъчезар Бояджиев” из София, които предлагат нов подход за включване на публиката и възприемането на изкуството и градската среда в по-широк контекст. Повече информация тук

-

Рубриката „Въведение в съвременното изкуство” на галерия SARIEV Contemporary и фондация „Отворени изкуства” от 2016 г. продължи линията на общата им образователна програма. В нея на страниците на Капитал LIGHT платформата запозна аудиторията, чрез текстовете на български изкуствоведи и куратори, с някои от най-новите тенденции в света на изкуството, водещите арт градове и най-интересните събития, ролята на колекционирането и кои са най-влиятелните куратори, художници и други. Вижте повече за рубриката ТУК.

-

Фондация “Отворени изкуства” е съиздател на книгата Въведение в българското съвременно изкуство (1982—2015) с автор Весела Ножарова, която е публикувана през 2018 г. в сътрудничество с издателство Жанет 45. Въведение в българското съвременно изкуство (1982—2015) е първата пространна история на българското изкуство от края на ХХ и началото на ХХI век. Тя се основава на поредица лекции, които Весела Ножарова изнася в Пловдив и София в рамките на едноименната образователна платформа „Въведение в съвременно изкуство” на фондация „Отворени изкуства“ и галерия „Sariev Contemporary“. Целта на книгата е да проследи и представи историята и особеностите на българското съвременно изкуство, най-важните участници, художници, институции и галерии. Книгата показва една цялостна картина на художествената сцена в България по начин, достъпен и разбираем. Книгата се издава на български и английски език. Повече за книгата тук

-

През 2018 г.  фондация „Отворени изкуства” подкрепя ретроспективната изложба на Лъчезар Бояджиев, „SIC TRANSIT MEDIA MUNDI (Настоящето е прекалено късо и доста тясно)“. В изложбата наред със знакови творби на автора, са показани и 4 видеа от серията „Лекционни турове с Лъчезар Бояджиев“ част от образователната платформа на „Отворени изкуства“ – Въведение в съвременното изкуство. Вижте повече за изложбата ТУК.

--

Част от образователната програма е и проектът „Open Art Files: Теми, Хора, Пространства, Документи в българското съвременно изкуство“, обхващащ двугодишна дейност през 2018 и 2019 г. по изграждане на база данни за съвременно българско изкуство – openartfiles.bg, и програма от кураторски визити, образователни лекции, презентации и изложби. “Open Arts Files” е проект на Фондация “Отворени изкуства”, в партньорство с галерия “SARIEV Contemporary”, който цели да популяризира българското съвременно изкуство в страната и в чужбина.

-

от 2009 до 2012 „Отворени Изкуства” развива и Филмова програма, която не е вътрешна продукция, а се реализира съвместно с Art Film. Програмата включва представянето в Пловдив на  фестивалите Future Shorts, Късо съединение, Цветята на Корана.

Комуникационни канали на отделните проекти:

Нощ/Пловдив: websiteFacebookTweeterFlickrInstagramYoutube

Фестивалът „Улица Отец Паисий”: websiteFacebook

Проект 0: сайт ФОИ, блог на проекта

Казуса Космос

Беседка за града: 2012 г. и   2015 г.

Алтернативна карта на Пловдив : Facebook и website

Дебати/Лотос

FLUCA: Австрийски културен павилион: Facebook, web

artnewscafe бюлетинсайт, Facebook, мобилно приложение за за iOS и Android, месечен нюзлетър

Проект „Създаване на музей за съвременно изкуство“ на Иван Мудов

Въведение в съвременното изкуство: Facebook, youtube

Рубрика Въведение в съвременното изкуство

Форум Колекционери

Фокус:Българиясайт на ФОИ

Ретроспективна изложба на Лъчезар Бояджиев, „SIC TRANSIT MEDIA MUNDI (Настоящето е прекалено късо и доста тясно)“