Стартира изграждането на Проект 0 в квартал Капана, Пловдив

Процесът по монтажа на огледалната стена ще бъде представен на отворена среща на ул. „Златарска“ на 9-ти май

По повод старта на монтажа и експонирането на финалния етап от Проект 0 в квартал Капана в Пловдив ще се проведе отворена среща на 9-ти май, петък, от 12.00 ч. на ул. „Златарска”, в която ще вземат участие заместник-кметът “Култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики” на Пловдив Стефан Стоянов, авторът и кураторът на проекта, партньорите от Фондация „Отворени изкуства“, участници в изграждането и жители на квартала.

Проект 0 предвижда изграждането на двойна огледална стена, която да пресече перпендикулярно ул. „Златарска” в пловдивския централен квартал. Автор е Кирил Кузманов, който реализира идеята в сътрудничество с куратора Владия Михайлова и фондация „Отворени Изкуства”, Пловдив. Проектът стартира преди четири години и е свързан с идеята за създаване на произведение за публичното пространство, в което взимат участие различни хора и е свързано с условията на конкретната градска среда. Процесът на реализация на Проект 0 е съсредоточен около изграждането на идейна платформа за генериране на съдържания и диалог и важен етап от неговата реализация е публичното представяне на процеса на изграждане на огледалната стена пред жители на Капана, медии и партньори преди самия старт на монтажа, който започва на 12 май.

Проект 0 е съставен от петдесет индивидуални фрагмента, всеки от които е заявен предварително в периода между 2010 и 2013 г. от различни граждани от България и чужбина, които покриват със собствени средства създаването на фрагментите. Сред тях са хора с разнообразни професии и интереси, които не са пряко свързани с полето изкуството, както и известни художници, галеристи, архитекти, колекционери и др.

При монтажа на ул „Златарска” фрагментите ще образуват двустранна огледална стена, с височина 10,40 м. и ширина 5,20 м., която ще пресича перпендикулярно улицата. Силуетът на стената ще следва архитектурните детайли на фасадите на сградите от двете страни на улицата, нейния паваж и тротоарите. Работата ще бъде експонирана за 10 дни, от 7 до 17 юни в най-малкия пасаж от улица „Златарска” между ул. „Георги Бенковски” и ул. „Христо Дюкмекджиев”. След това произведението ще бъде демонтирано, а петдесетте фрагмента ще продължат да съществуват на различни места в притежателите си в Пловдив и страната, Брюксел, Аугсбург, Берлин, Виена, Ню Йорк и др., като ще останат свързани с квартала и събитието.

Произведението е вдъхновено от специфичната урбанистична структура и история на квартала. Като метафора то създава визуален капан в Капана, в който минувачите виждат себе си като част от това пространство в центъра на града.

За допълнителна информация:

http://0otkireto.blogspot.com/

http://kirilkuzmanov.com/works/project-0

http://openarts.info/proekt-0/

Facebook page