Прожекция на “Да бъде и да остане” – видео проект на “Демокрация”, Мадрид

VIVACOM Art Hall  и Open Arts Foundation представят проектът на испанската формация „Демокрация“

Видео инсталацията беше основен акцент в програмата на Нощта на музеите и галериите в Пловдив

Като дългогодишен партньор на Нощта на музеите и галериите в Пловдив, VIVACOM продължава традицията си да представя някои от най-интересните акценти от програмата й на софийската публика. На 15 ноември 2012 г. (четвъртък) от 19:00 във VIVACOM Art Hall ще бъде представена видео творбата на испанците „Демокрация“ от Мадрид, която спечели вниманието на публиката в Пловдив през изминалия септември. Проектът се осъществява в партньорство с Фондация „Отворени изкуства“ (Пловдив) като част от фестивала „Град и публични пространства“ с куратор Вера Млечевска.

Триканалната видео инсталация “Ser y Durar” („Да бъде и да остане“),  на испанската група „Демокрация“ сблъсква историческите и социалните елементи на колективната памет с динамиката на днешната градска субкултура. Група владеещи паркур – познат като изкуството на преместването, преминават през физическите измерения на предметите и пространството с лекота, без значение дали техните препятствия символизират пластове история, политика и наследство от миналото. Tе преодоляват гравитацията на паметта, както прегради със силата на собственото си тяло, описвайки свръхчовешка хореогрфия. Единственото правило е да няма връщания назад.

Арт формацията „Демокрация“ е основана в Мадрид от Пабло Еспаня и Иван Лопес, художници и директори на списанието „Ноленс Воленс“. Решението им да работят се ражда от общата им страст към дискусията за сблъска на идеи и форми на действие. Работата на колектива е вдъхновена от желанието за активна намеса в социалната сфера и личен ангажимент към реалността. Проектите на екипа отразяват отношението им към сцени от обществения живот и различните сфери на ежедневието, сред които са политиката, технологиите и културата.

VIVACOM Art Hall

15 ноември 2012 г., София

19:00 часа

Вход свободен