ПУБЛИЧЕН ОТЧЕТ / НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ ПЛОВДИВ 2011

ПУБЛИЧЕН ОТЧЕТ
НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ ПЛОВДИВ 2011

На 17 септември 2011 се проведе седмото издание на Нощ на музеите и галериите – Пловдив. Тази година в събитието се включиха 67 участника на общо 67 локации. Нощта имаше три основни програми: „Музеи и галерии“ (съответно с 29 локации), „Култура и клуб“ (18 локации) и „Град и публични пространства“ (21 локации).

Тази година Нощта отново привлече голям брой посетители и поради факта, че събитията бяха организирани в един ден – 17 септември (събота). По данни на музеите, галериите и на останалите участници, посетителите отново са приблизително 40 000. За разлика от миналата година, когато тази бройка се събра за двата дни, съответно – 25 000 за петък (24 септември) и 15 000 хиляди за събота (25 септември). (За сравнение, през 2005 година Нощта е посетена от 3000 души, през 2006 – от 7000, през 2007 – от 25 000, през 2010 – 25 000 души (24 септември) и 15 000 (25 септември). Тази година посетителите бяха предимно гости на града и повече от колкото пловдивчани.

В програмата „Музеи и галерии“ регионалните музеи отново бяха местата, които привлякоха огромен брой желаещи да видят отблизо постоянните експозиции, специално подготвените изложби и събития. За първи път тази година се включи и Регионален археологически музей, който подготви своята специална програма за Нощта. По данни на музея, до 23:00 часа експозиционните зали посетили около 6 000 души. Поради пропусквателния режим, който беше наложен в по-големите музеи, като Регионалния природонаучен музей, Регионалния археологически музей, Исторически музей – зала Съединение, Регионален етнографски музей, Баня Старинна – Център за съвременно изкуство събитията преминаха спокойно и без инциденти.

Към събитията, организирани за деца в програмата „Култура и клуб“, имаше изключително голям интерес. Организирани бяха детски програми в Детски отдел на НБ „Иван Вазов“, книжарница Хермес, Дом на художниците, пространство, което участва за първи път в тазгодишното издание на Нощта.

В третата програма „Град и публични пространства“, бяха включени множество проекти, които намериха своето място на различни открити пространства в града. Сред множеството събития се открояват няколко, които са с най-голямо значение за публиката с професионален интерес в областта на съвременното изкуство. Това с двата международни проекта, курирани от Яра Бубнова – „Фар“ на Вадим Фишкин и „Карта на източноевропейското изкуство“ на известната словенска група ИРВИН.

Именно в тази програма се включват и всички проекти, които Фондация Отворени Изкуства избра по Отворена покана. Голяма част от тях са или на международни автори, или на пловдивски такива. Подкрепените проекти през 2011 г. бяха 12 – 1 италиански, 1 сръбски, 1 германски, а от България – 2 софийски, 7 пловдивски. Проектите бяха подкрепени финансово, технически, логистично от Фондация Отворени Изкуства.

Основните акценти, сред събитията и проектите одобрени по Отворена покана на Фондация Отворени Изкуства, и които ще останат траен спомен за Пловдив са: обемният надпис на ул. Станислав Доспевски „PLOVEDIV“, проект на Милен Гелишев и Симеон Тодоров, както и проекта на Studio 8 ½ „Библиобус „Улица Отец Паисий”.

Сред събитията в Нощта могат да се обособят петте прожекции на чуждестранни и български автори, които се организираха на различни локации в Пловдив, и които бяха подбрани специално за посетителите на събитието.

След края на официалната програма на Нощ на музеите и галериите – Пловдив, 2011, всички желаещи да продължат в Нощта, можеха да се посетят Официалното АФТЪР ПАРТИ НА НОЩТА.

Организирането на Нощ на музеите и галериите – Пловдив 2011 от страна на Фондация Отворени Изкуства продължи половин година с постоянен екип от трима човека. Екипът за техническа организация се разрасна, а приносът на Нощта в социален аспект се изрази в продължението на идеята за създаване на стажантски програми и система за участие на доброволци, като сумарно в организацията на събитието се включиха 38 доброволеца и 15 стажанта.

Фондация Отворени Изкуства разви съществуващия от 2010 г. блог на Нощта, в който бяха публикувани над 70 интервюта с партньори и участници в Нощта, тематични статии, свързани с различните програми, както и примерни маршрути.

Сайтът (www.gallery-night.info) беше посетен общо 10 806 хита средно на ден през август и 44 446 хита средно на ден през септември. Що се отнася до блога (http://www.gallery-night.info/blog) през август е посетен 8 604 хита средно на ден и през септември: 28 215 хита средно на ден.

Като принос в комуникационната стретегия Нощта имаше свои мобилни приложения съдържащи пълна програма и информция за събитието за iPhone, IPAD, Andriod, Blackberry и смартфон.

За подпомагане на ориентирането и информирането на посетителите беше изграден информационен пункт и бяха изготвени карта, двуезична книжка гид и беше осъществено брандирането на обектите.

Традиционните партньори на Нощта участваха със собствени събития в програмата. Фондация Америка за България, която подкрепя събитието за трета поредна година, представи с мащабен концерт на Античния театър, фестивала за класическа музика „Фортисимо фест“ под диригентството на Максим Ешкенази. Паралелно с това се представи Фестивалът A to JazZ Festival, който гостува под формата на улично джаз шествие. Организаторите тази година планираха и Специална видео програма, подготвена от куратора Павлина Младенова с партньорството на VIVACOM Fund.

Тази година във вип-програмата, предхождаща събитието, имаше нов елемент, ориентиран към специализирана публика. Това беше „Форум Колекционери”, планиран да се превърне в ежегодно събитие, което да дава видимост на утвърдени частни и корпоративни колекционерски практики, да насочва и насърчава младите колекционери в съставяне и водене на колекция, да създава комуникационна среда.

Визуалната концепция беше поверена на Постстудио, които разработиха специален шрифт от букви – Буквите на Пловдив. Те бяха инспирирани от уличните табели и графити, от списанията и надписите по улиците на града.

Основен организатор на Нощ на музеите и галериите – Пловдив 2011 е Фондация Отворени Изкуства. Събитието получи подкрепа от: Фондация Америка за България, Виваком фонд, EVN България и Община Пловдив, която и тази година беше съорганизатор.

Организатор
Open Arts Foundation

Съорганизатор
Община Пловдив

Основни спонсори
Фондация Америка за България, Vivacom fund, EVN България

Партньори
Стар Хотел, КЦМ 2000 АД, Фернет България ООД, Билборд АД, Дуропак, Гьоте институт

Основни медийни партньори
БНТ, БНТ – РТВЦ Пловдив, БНР

Медийни партньори
Дарик Радио, Програмата Пловдив Инфо, programata.bg, zar.bg, National Geographic Bulgaria, сп. ЛИК, сп. Едно, vesti.bg, sinoptik.bg, vbox7.com, За хората, в. Култура, media café.bg, artinfo, On air, Марица

http://gallery-night.info/11/