Публичен отчет – Фестивал „Улица Отец Паисий – Текст“ 2012

На 11, 12 и 13 май в Пловдив се проведе фестивалът за градска култура „Улица Отец Паисий – Текст“, 2012 г. Организатор е фондация „Отворени изкуства”. Куратори на тазгодишното издание бяха Крум Филипов и Виктор Янков.

Темата на фестивал „Улица Отец Паисий“ беше ТЕКСТ и в него участваха 35 проекта на над 70 артиста от различни области в изкуството. Те представиха и разположиха текста в различни по жанр проекти – рок концерти с поетическо четене, дискусия за досиетата, лекция за буквите, уроци по арменски, хранително – вкусови експерименти, литературни четения, хип-хоп спектакли, фотографски и типографски изложби, вграждане на текст в картина, прожекция на поетични видеа по фасадите на сградите, мултимедийни проекти, калиграфия и мн.др.

Тази година по цялото продължение на Отец Паисий се проведе и популярният за Пловдив „Хендмейд дей“ на художници – приложници и техните ръчно изработени неща, което придаде особена пъстрота на цялата улица. Децата бяха организирани в направа на значки и скрабъл състезание. Дъждът забави, но не спря провеждането на Литературното изложение – ЛитЕкспо, проведено на Седмото тепе, където четири издателства представиха своите автори и нови издания, а хората си купиха книги и списания и получиха автографи. На голям интерес се радваха концертите с поетическо четене на стиховете на Петър Чухов с група „Гологан“ и група „ЛаТекст“ и слам поетическият пърформанс на: Ясен Василев, Иван Димитров, Мирослав Христов и Радослав Чичев. В проекта на биографа Димитър Шопов и критика Вера Млечевска се представи книгата – албум „Гавазов“, както и работите на художника и неговия принос  чрез прожекция, дискусия и литературно четене. Публиката на фестивала взе активно участие в интерактивните проекти: „Silhouette Poetry“, където всеки човек беше обрисуван с текст и чрез силуета си и неговите движения можеше да го прочете; акцията на магазин „Барака“ – „Врата за споделени мисли и желания!“ – даде възможност на хората да пишат на цветни листчета своите послания и да ги лепят на остъклената врата, от което се получи красива, многоцветна и многотекстова инсталация, а от проекта „Думи на вятъра“ всеки си взе по едно летящо жеравче с текст – късмет и спомен от фестивала.

В рамките на фестивал „Улица Отец Паисий – Текст“ 2012, фондация „Отворени изкуства“ организира и проведе конкурс – отворена покана за дебютни проекти на млади автори. Участваха девет проекта, от които наградените бяха: „(Дв)улично“ с първа награда, втора награда получиха проектите: „Микрокосмос“, „5 – 6 анонимни прочита на едно четиристишие”, „Да го видиш, ако искаш…” и с трета награда бяха отличени: „A Cup of Tea“, „Хронология“,„Тя” и „The Secret Way”. В събота – 12 май, се състоя прожекция на всички участвали в конкурса поетични видеа, в рамките на фестивалната програма.

Тази година фестивалът „Улица Отец Паисий“ беше посетен от близо 6 000 души, сред които гости от други градове и чужденци. Обитателите участаваха във фестивалната програма с проектите: „Урок по арменски“; „Седмото тепе“; „Врата за споделени мисли и желания“; „Текст, шрифт, послание“; „Ресторант Ереван готви за вас“ и др.

Като дълготраен резултат от фестивал „Улица Отец Паисий – Текст“ 2012 ще останат проектите – „mini – text“ на Мартин Илиев, „Текст в текст“ на Николай Петров, а изложбата на Кирил Златков и Илия Груев „Къде са ни буквите?“ все още може да бъде разгледана в пространството на artnewscafe.

Организационният екип на фестивала включваше: двама куратори, координатор на съдържание, медия координатор, маркетинг мениджър, финансов мениджър, продуцент, офис сътрудник и седем доброволци.

Фестивалът се проведе с финансовата подкрепа и сътрудничеството на Община Пловдив, Национален фонд „Култура“ и Ballantine’s.

Медийните партньори бяха: БНТ, Дарик радио, Дарик нюз, сп. „За хората“, сп. „Програмата“, National Geographic, в-к „Марица“, сайтовете – „Под тепето“, „Медия кафе“; „Евентс Пловдив“.

Фестивалът беше отразен от повече от 70 медии до момента, между които водещите издания: „Капитал Лайт“, в-к „Дневник“, сп. „Програмата“, сп. „За хората“, сп. „Лик“, сп. „ЕДНО“; в-к „Марица“; електронните медии: БНТ – „Денят започва“; БНТ – Новини; БНТ – „Неделя по 3“; БНТ Пловдив; ТВ7 – Новини; ТВ7 – Уикенд с Миа Сантова; ББТ – Сутрешния блок; NBT телевизия; БНР; Дарик радио; Джаз ФМ радио; bTV радио; Зи рок и др.; БТА; агенция Фокус и голям брой водещи интернет медии: bTV news, Дарик нюз, Аз чета, Лейди зон, Пъблик репъблик, Културни новини и мн.др. Осъществиха се директни включвания в Новините на БНТ от Откриването на фестивала, както и в Новините на ТВ 7 от последния му ден.

Пресконференцията се състоя на 8-ми май и беше посетена от над 20 журналисти от различни медии. Дневник на трите фестивални дена се засне и ще бъде излъчен в предаването “Метафора” по БНТ.