Споделената 2016-та!

Скъпи приятели,
Пред прага на юбилейната за нас 2017 година, в която фондация „Отворени Изкуства” ще навърши 10 години, нека се обърнем с благодарност и усмивка към изминалата 2016-та и си припомним каква беше тя през нашите дейности.

През изминалите дванадесет месеца, подкрепяни от дългогодишните ни партньори фондация „Америка за България” и Община Пловдив, ние продължихме работа по някои от емблематичните ни, добре познати проекти, в три основни програми: „НОЩ/Пловдив”, „Образователна програма за съвременно изкуство” и „Град и култура”. Разгърнахме ги, чрез включването на нови формати, които се отнасяха най-вече към сътрудничеството с повече експерти, времевото разширяване на програмите, установяването на нови събития в София, развитието на платформите в уеб пространството, двустранните кооперации за създаване на нови формати между нас и утвърдени медии; изследването на икономическите ефекти от нашите събития, включването на нови институционални и финансови партньори към нашите инициативи като с отчетлив принос бихме отбелязали началото на сътрудничество с Община София, Обединена Българска Банка и VISA България.

Не е изненада за никого, че ние не изоставяме мечтите си и не се колебаем да вдигаме летвата с всяка изминала година. Още в началото на 2016-та дадохме работен старт на една дългогодишна наша визия – да придадем цялост на културното ни ъгълче на ул. Отец Паисий в Пловдив със създаването на открита  мултифункционална културна сцена, отворена за други културни организации и нови аудитории. Идеята ни получи концептуална цялост и реализация в лицето на Австрийско посолство в София и куратора Урсула Мария Пробст и през септември казахме „добре дошъл“ на най-новия член на нашето семейство – Австрийския културен павилион FLUCA, който ще е с нас поне до 2020 година!
През изминалата година имахме удоволствието да споделим експертизата на фондация „Отворени Изкуства”, чрез участията си в работни групи, конференции и семинари, посветени на културния мениджмънт и планиране, разработването на културни политики или включването в нови мрежи като тази на In Situ Network.

В следващите редове ви каним да прочетете и проследите всяка една от тези дейности, а през 2017-та ви призоваваме да бъдете отново с нас!

С пожелание за светли празници!

Веселина Сариева, директор на фондация „Отворени изкуства“


Какво дава НОЩ-та на Пловдив или какви са икономическите ѝ ефекти?

Започнахме годината с представяне на резултатите от първото по рода си икономическо изследване за ефекта на фестивала Нощ/Пловдив върху малкия и среден бизнес в града. По време на Нощ/Пловдив, 2015 Фондация Бауерзакс и Индъстри Уоч Груп, в партньорство с Катедра „Приложна и институционална социология” към ПУ „Паисий Хилендарски” и екипа на Фондация „Отворени изкуства” проведоха изследване  по темата.
Резултатите бяха изключително положителни, като показаха между 1 и 1.4 мил. лв общ икономически ефект; над 780 000 лв. директен приход за Пловдив; над 580 000 лв. склонност на публиката да плати за културно съдържание; 400% възвръщаемост в полза за града, което значи, че за всеки инвестиран 1 лв. в Нощта, 4 лв. се връщат за града.

Повече тук.


12-та НОЩ

Септември не само за нас, но и отново за десетките ни хиляди фенове бе НОЩ! Тя се случи на 23 и 24 септември, като предложи на 40-хилядната аудитория програма от над 140 културни събития на 70 локации в града.
Специален акцент бе специалната ни програма от 10 артистични проекта продуцирани или копродуцирани от нас и отделени в програмата „Отворени изкуства“. Тези 10 събития, като наш избор и принос към програмата на Нощта, бяха подготвени и реализирани от екипа на фестивала и обхванаха различни сфери на изкуството – съвременно изкуство, музика, театър, кино, литература, дигитални изкуства. За тези отделни модули работихме със устоновени специалисти и куратори като: Урсула Мария Пробст, Емил Урумов, Вера Млечевска, Майа Виткова, Стефан Иванов и Станислав Кертиков, Петко Танчев, екипът на Common Future.
Разбира се и тази година в подготовката на НОЩта бяхме рамо до рамо с нашите традиционни участници – музеите и галериите, без които Нощта не би била това, което е. За поредна година Фонд „Специални проекти“ подкрепи техните проекти, като за 2016 това бяха 31 проекта.

Повече за Нощ, 2016 вижте тук и тук, вижте ви видео архив тук.


FLUCA или как от карго контейнер става център за изкуство

FLUCA – Австрийски културен павилион е най-новата гореща точка в Пловдив за съвременна градска култура и изкуство. Идеята за павилиона се появи през 2015 г. в разговор с Урсула Пробст от FLUC (Виена), като за нас проектът е естествено продължение на темата за града, алтернативните му пространства и в частност домът на офисите на “Отворени Изкуства” – краят на любимата ни улица Отец Паисий. Идеята за мобилен културен павилион направен от карго контейнер бе подкрепена с голям ентусиазъм от Австрийско посолство София, като  концепцията се разви и мащабът нарасна. Тази година FLUCA за първи път стъпи на ул. Отец Паисий на 17 септември, като цял месец представяше разнообразно артистично съдържание от България и Австрия. Планираме да развиваме потенциала на павилиона поне до 2020 г.  като темите ни са разнообразни – съвременно изкуство, музика, архитектура и градска среда, пърформанс, видео и др. Очаквайте новия сезон на павилиона от април до октомври, 2017 с алтернативно международно съдържание и много съвременен градски вид.

Повече тук.


Все така Въведение и съвременно изкуство с нови хоризонти

Образователен курс Пловдив 2016
Тази година „Въведение в съвременното изкуство“ направи второто си издание в Пловдив като се реализира в партньорство с Общинска фондация „Пловдив 2019“ и се включи към образователната платформа ФОРУМ 2019. Изкуствоведът Весела Ножарова изнесе пет лекции за историята на съвременното изкуство, които могат да бъдат гледани онлайн в нашия Youtube канал.
Повече тук. Видео тук.

Лекционни турове с Лъчезар Бояджиев
През месец май стартирахме новия формат - Лекционни турове с художника Лъчезар Бояджиев. Той разработи 4 лекции-разходки-пърформанси по различни маршрути в София и засегна важни въпроси за история на изкуството и града. Проектът завърши с изложбата „Места на мъдростта“ в ИСИ-София, в която беше представена документация от туровете.
Повече тук. Видео тук.

Рубрика в Капитал LIGHT
Продължихме линията на „Въведението“ и на ново поле – с рубрика в седмичника Капитал LIGHT. Канихме различни автори, които да представят значими теми от сферата на съвременното изкуство, актуални проблеми и тенденции и кои са арт градовете по света в момента. Текстовете са налични в сайта на Капитал.

Животът след края на изкуството
6-тото годишно издание на „Въведение в съвременното изкуство“ в София си постави амбициозната задача да представи изкуството през очите на философията и теорията. По покана на куратора Вера Млечевска лекции изнесоха Боян Манчев, Тодор Тодоров, Светла Казаларска и Станимир Панайотов. Изданието завърши с лекция от поредицата „Форум Колекционери“ и специалния гост – един от най-влиятелните колекционери в света - Ален Серве. Лекциите се проведоха пред аудитория от 120 – 150 души на събитие в пет поредни уикенда в Софийска градска художествена галерия.
Повече тук. Видео тук.


Арт критиката, без която не може – за девета поредна година даваме нови теми и рубрики в artnewscafe bulletin

С годините в България става все по-трудно да се пише за изкуство и да се отразяват задълбочено културни и арт събития. Но докато другите медии се отказват от задачата, ние с цената на много усилия и благодарение на  координаторите ни и редакторският екип продължаваме да го правим с Artnewscafé бюлетин. Екипът ни се разраства и до главния редактор Светла Петкова застанаха редакторите Теодора Константинова и Радослав Механджийски, а новите попълнения са младите автори Кирил Буховски, Десислава Милева и Милена Радева. Четете критичните текстове в Artnewscafe бюлетин тук или си свалете приложението за iOS и Android което ще ви ориентира за актуалните арт събития.


Фондация Отворени изкуства активности през 2016

През изминалата година екипът на “Отворени изкуства” се включи в работни групи, конференции и семинари посветени на културния мениджмънт и планиране, разработването на културни политики или включването в нови мрежи. Такива събития бяха:
- Семинарът „Нови пространства” (Emerging Spaces) организиран от- Fai-Ar и мрежата IN SITU в Марсилия, част от международната среща IN SITU meets ECoCs.
- Годишната конференцията Кръг „С децата“ организирана от Фондация „Америка за България“
Interactive workshop for a shared European public space в Брюксел, отново по покана на IN SITU.
-  Проучвателно пътуване за културни мениджъри в Берлин, по покана на Гьоте институт
Работна среща за културна устойчивост и социална икономика – “Нека да участваме” по покана на мрежата LOCOP
- Третият семинар за млади културни иноватори – Salzburg Global по покана на Фондация „Америка за България“.
- Имахме удоволствието да се включим и в доброволческите групи помагащи при разкопките на Голямата Базилика в Пловдив. Благодарим на фондация „Америка за България“ за страхотно преживяване, нямаме търпение отново да се върнем на терен.

Най-новият член на IN SITU

С радост споделяме, че през ноември, 2016 г. Фондация „Отворени изкуства” стана официален член на международната мрежа за изкуство в публични пространства IN SITU. Градът и неговите алтернативни пространства винаги са били изключително любопитни за нас, така че очаквайте неочакваното от нас и IN SITU съвсем скоро в Пловдив.


ФОИ под лупа или какво постигнахме във факти и цифри

  • организирахме, съорганизирахме, продуцирахме случването на над 180 събития
  • публиката на наши събития надхвърли 43 000 души
  • подписахме над 100  договора с партньори, колеги, участници в събития, лектори, куратори, артисти, подизпълнители.
  • събитията ни събраха общо над 300 медийни отразявания в TV, радио, печатни и онлайн медии
  • работихме с повече от 80 дoброволци и 38 стажанти през годината

БЛАГОДАРИМ!

Всички тези събития екипът на фондация „Отворени изкуства“ подготви с изключителна отдаденост, мотивация и старание. Разбира се, те не биха се случили, ако нямахме до себе си верни приятели и партньори, които вярват в нас и в нашите идеи и с които трептим на една честота.

За поредна година имахме честа да работим заедно с фондация „Америка за България“, която вече 7 години ни подкрепя и ни дава сили да следваме мечтите си за развитие на културната сцена в страната.

Ценна подкрепа и съдействие намираме в Община Пловдив и ОФ „Пловдив 2019“, които ценят инициативите ни и приносът им за града.

За първа година работихме с програма „Култура“ на Софийска община, които припознаха значението на образователната ни платформа за съвременно изкуство, както и наградата Гауденц Б. Руф, Националната художествена галерия, СГХГ, които също подкрепиха проекта.

Национален Фонд „Култура“ одобри наши проекти по програмите „Мобилност“, „Публики“ и „Критическа литература“.

Имахме удоволствието за Нощ/Пловдив, 2016 за пореден път да си сътрудничим и с някои от най-утвърдените български и международни институции в страната като посолствата на САЩ и Израел, Френски културен институт, Британски съвет, ОЕ Шалом и Seoul Foundation for Arts and Culture, които подкрепиха някои от най-големите акценти в програмата на Нощта. Приветствахме за първа година Обединена българска банка, Visa и LIDL, които се включиха в партньорската мрежа на фестивала и в самата програма на Нощта със специални артистични проекти за публиката на фестивала. Продължихме съвместна работа с Mentor Mate по мобилното приложение на Нощта, с Absolut Нощта бе чак до светло, EVN България и Атаро Клима помогнаха за реализацията на инфопункта на фестивала, Staropramen и Max Telecom бяха с нас на ключови локации от програмата, а Star Hotel посрещна с готовност нашите гости.

Специално благодарим за ентусиазма, вярата и подкрепата на Австрийско посолство София за реализацията на FLUCA, както и на Отдел за изкуство и култура във Федералното канцлерство на Австрия и FLUC (Виена).

Благодарим на Фондация Бауерзакс, Индъстри Уоч Груп ООД и екипът на Катедра „Приложна и институционална социология” към ПУ „Паисий Хилендарски” за работата по изследването на Нощ/Пловдив, 2015.

Нашите събития стигнаха до голяма аудитория и благодарение на широката ни група от медийни партньори: BTV, БНТ, Bulgaria On Air, Darik, Егоист, Katra FM, списание EVA, AMICA, MODA, OMV, OLX, Cosmos co-working space, Капитал, Дневник, sportal.bg, dnes.bg, Програмата, Div.bg, Наука Off news, GoGuide, timeart.me, Stand.bg, ViewSofia, boyscout, Виж!София, Podtepeto.com, Mediacafe.bg, Plovdiv24.bg и „Кривицки и сие“.

Благодарим на невероятните професионалисти, с които имахме честта да работим при подготовката на така важните за нашата програма проекти. Благодарим на доброволците и стажантите ни, които неуморно помагаха и ни зареждаха с енергия. Благодарим на участниците в нашите инициативи за вдъхновението и разбирането и разбира се на публиката за високата оценка на нашата работа!

Следете нашите активности и през 2017-та в:RUF Award Logo Лого на Софийска Градска Художествена Галерия Image result for BAUERSACHS FOUNDATION LOGO