ТЕМПОГРАФИЯ РАЗГОВОР С АНТОНИ БАНВАРТ

Срещите са част от изложбата ТЕМПОГРАФИЯ на Антони Банварт и Магнус Аронсон в рамките на „Място за срещи – Гост” в Галерия Васка Емануилова, 16 април – 15 май, 2011, София

Създаден през 2003 година от швейцарския артист Антони Банварт и шведския артист Магнус Аронсон, “Темпография” е некомерсиален концептуален видео проект – архив от минималистични видеа. Проектът функционира като отворено пространство за участие и обмен и колекция набрана, чрез отворени покани за участие. Проектът “Темпография” е представян под форма на изложби с уъркшопове в Лондон, Стокхолм, Сеул и Ханой.

“Темпография” обобщава “Темпографики” – неми видеа на динамични образи с характер на кратки визуални впечатления, заснети в ежедневна среда. Това са гледни точки на различни наблюдатели, минималистичен поетичен документален филм на една атмосфера, изследване на „време” и „движение”.

Какво е “Темпографика” и как да направите “Темпографика”:

Техническите аспекти на видеото са: Неподвижната позиция на камерата, липсата на сюжет, ефекти, едитинг, единичен, ням, динамичен образен кадър, без изрязвания, обработки свързани с избледняване, цветови баланс, наситеност, яркост и контрастът. Времетраене на видеото – между 3 и 30 секунди. Темпото на запис трябва да бъде реално време. Наративът трябва да е минимален и „извън-филмов”.

Код: За да се свърже всяка “Темпографика” със своя автор, момент на заснемане и времетраене, се определя код, например T3.HON.CH.02.26.
Трите букви HON означават: автор – Антони Банварт; 02 – годината на заснемане – 2002; 26. – секундите на времетраене; Т и цефрата след него маркират броя темпографикина на даден автор в целия проект, а страната на автора е отбелязана с абревиатури: CH – Швейцария, КR за Корея, VT за Виетнам, DE – Германия, BG – България.

Срещата-разговор с Антони Банварт и презентацията на проекта “Темпография” в artnewscafe и Склада /+/ имат за цел да дадат информация и провокират създаването на нови видеа, да привлекат нови участници – активни или потенциални видео артисти за подаване на видеа за “Темпография”.

Събраните видеа ще бъдат включени в архива на проекта и представени в рамките на изложбата “Темпография” / 16 април – 15 май / Галерия Васка Емануилова, София.

АНТОНИ БАНВАРТ е роден в Швейцария, учи в Германия и завършва изящни изкуства, видео и филм в централния колеж „Св. Мартин” в Лондон. Банварт се занимава с продължаващи във времето, интердисциплинарни проекти, като изследва тяхната четириизмерност посредством специфична методология. Тя се състои в работа с отделни индивидуални гледни точки във фикционални архиви и архивни материали, пърформативни инсталации, видеа, текстове, рисунки, или в обекти, включени в исторически, социални или художествени практики, често плод на сътрудничество. Преходната природа на всяка една цялост, осъзнаването на Времето, противоположните полюси, проявата и играта на гледни точки във всеки един проект, както и сближения език между интердисциплинатните елементи, са това, което определя неговата практика.
Сред проектите на Антони Банварт са: “A ses parents – variations autour de Le Corbusier” (2006 – 2007), както и “Blue Sacred Mark Project”, който авторът започва през 2008 г. в диалог с кураторите в Центъра Нам Джун Пайк, Кореа.
През 2003, заедно с Магнус Аронсон той поставя началото на „Темпография”. Проектът е показан за първи път под формата на намеса в градската среда чрез вградени екрани в повече от 200 автобуси в Лондон и Бирмингам, които остават над два месеца, прожектирайки 24 часа, седем дни в седмицата. По-късно е представян чрез уъркшопи в Стокхолм (2006), Сеул (2008) и Ханой (2009).
След участието си през 2010 г. в Международния видео арт фестивал „Видеохолика” във Варна „Темпография” се показва в София с изложба–офис на проекта в Галерия Васка Емануилова. За дискусии и уъркшопи присъства самият художник. Публични прожекции и разговори се организират и от Фондация Отворени Изкуства в /+/ Склада, София и в artnewscafe, Пловдив.

Визуалната идентичност на проекта в София и дизайна на офиса на Темпография са изработени от Poststudio, в сътрудничество със сдружение Трансформатори.

Проекта се осъществява със съдействието на Посолтво то на Швейцария в България

// Представя Фондация Отворени Изкуства

София
18 април, 19:00 часа
/+/ Склада, ул. „Бенковски” 11
език: английски

Пловдив
21 април, 20:30 часа
artnewscafe, ул. „Отец Паисий” 36
език: английски

// линкове

Темпография / www.facebook.com/pages/TEMPOGRAPHY-conceptual-video-art-project/307156350130

Антони Банварт / www.hontoban.over-blog.org

Фондация Отворени Изкуства / www.openarts.info

Галерия Васка Емануилова / www.veg.sghg.bg