„Видео, видео пумпал“ прожекция

VIVACOM Фонд, VIVACOM Art Hall и Фондация Отворени Изкуства представят кураторския видео проект на Павлина Младенова „Видео, видео пумпал“  на 29 март 2012 от 18.00.
„Видео, видео пумпал“ включва три тематични видео арт селекции (в процес) – „Зона на доверието“, „Ръце“ и „Нагоре по стълбите, надолу по стълбите II“. Трите селекции имат своеобразен тематичен и концептуален живот, но биват обединени и адаптирани под общо име за целите на Нощта на музеите и галериите в Пловдив‘ 2011.  Селекцията „Зона на доверието“ анализира авторското право като форма на интеракция между видео арт и кино. Селекцията „Ръце“ обективизира символиката на ръцете на две нива – обект и жест. „Нагоре по стълбите, надолу по стълбите II“ играе с обекта „стълби“ и неговите разностранни и противоречиви тълкования в движение и статика.
Макар и в разнообразни „форми“ и „цветове“, извадката от видеа във „Видео, видео пумпал“, представя унифицираната технология на движещия се образ в маниера на видео арта. Проектът е своеобразен представителен пасаж на основните съвременни форми на видео арт , сред които са видео документация на пърформанс, аудио-визуален текст/ поезия, компилация на извадки от кино (found footage), видео портрет о и други. Сред по-известните имена на участващите видео артисти са тези на Жан Габриел Перио (Франция), Къмхян Джон (Южна Корея), Петър Уайтенбелгер (САЩ), Стефан Хилербранд & Мери Maгсамен (САЩ), Антони Шраг (Обединено Кралство/ Канада) и др. Българското участие е представено от Нено Белчев и Бистра Льошавалие.
Представените видео селекции са част от инициативите на сдружение Видеохолика, свързани с видео арт разпространение и мобилност на национално и международно ниво. Освен в Нощта на музеите и галериите (Пловдив, 2011), идеята на „Видео, видео пумпал“ е представена на международния форум  „Дистрибуция и архивиране на алтернативен видео арт“ в рамките на Фестивала за експериментални филми и видео EXiS в Сеул (Южна Корея, 2011). Първата версия на видео селекцията „Нагоре по стълбите, надолу по стълбите“ е била част от Атинския видео арт фестивал (Гърция, 2011), Международния фестивал за видео арт и кратки филми VAU (Украйна, 2011) и групово арт събитие в Gyeonggi Creation Center (Южна Корея, 2010). Селекцията „Ръце“ предстои да бъде представена в [.BOX] Videoart project space в Милано през месец април (Италия, 2012).
Прожекцията се реализира със съдействието на Сдружение Видеохолика (Варна).

проект на Павлина Младенова

VIVACOM Art Hall

София, ул. Гурко 4
29 март 2012
18:00 часа

Представят:

VIVACOM Фонд
VIVACOM Art Hall
Фондация Отворени Изкуства
Сдружение Видеохолика

DJ сет на Clipper от Disco Comrades
Вход свободен